Åtgärder även mot kommunala skolor

Skriftlig fråga 2007/08:146 av Wallmark, Hans (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-10-24
Anmäld
2007-10-24
Besvarad
2007-10-31
Svar anmält
2007-10-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 oktober

Fråga

2007/08:146 Åtgärder även mot kommunala skolor

av Hans Wallmark (m)

till utbildningsminister Jan Björklund (fp)

Den 12 oktober släpptes från Regeringskansliet ett dokument som bar rubriken Om konfessionella friskolor. I själva verket var udden riktad mot alla skolor oavsett huvudman. Den bärande tanken är att varje barn ska kunna gå i en bra skola, dessutom en som står i överensstämmelse med familjens religiösa eller filosofiska övertygelse. Tanken är att alla skolor, inte enbart de med konfessionell huvudman, ska följas upp av en kvalitetsgranskning som sägs bli skarpare, tätare och mer kvalitetssäkrad. Tidigare har det ju exempelvis förekommit klagomål mot även kommunala skolor eller vid fall där personal vid skolbiblioteket sagt sig vägra befatta sig med material från statens Forum för levande historia och dess kommande granskning av kommunismens brott mot mänskligheten. För en fristående skola ska tillståndet kunna dras in ifall undervisningen inte är saklig, allsidig och kunskapsmålen följs.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta mot de skolor med kommunal huvudman vars undervisning vid granskning inte visar sig vara saklig, allsidig eller nå kunskapsmålen?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:146 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 31 oktober

Svar på fråga

2007/08:146 Åtgärder även mot kommunala skolor

Utbildningsminister Jan Björklund

Hans Wallmark har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta mot de skolor med kommunal huvudman vars undervisning vid granskning inte visar sig vara saklig, allsidig eller nå kunskapsmålen.

Kravet på att undervisningen ska vara saklig och allsidig framgår av läroplanerna (Lpo 94 och Lpf 94). Detta krav tillhör de grundläggande värden som gäller såväl för offentliga som för fristående skolor. Det är regeringens uppfattning att varje skola ska granskas lika kritiskt och uppfylla samma höga kvalitetskrav, oavsett vem som driver skolan eller vilken inriktning skolan har.

Regeringen avser att skärpa sanktionsmöjligheterna för skolor som inte följer regelverket eller som brister kvalitetsmässigt och som inte snabbt åtgärdar detta. Skolverket ska ges möjlighet att utdela vite till såväl kommunala som fristående huvudmän som inte uppfyller lagstiftningens krav. Därutöver avser regeringen att se över en möjlighet för den nationella utbildningsinspektionen att i synnerligen allvarliga fall snabbt stänga skolor. För en kommunal skola skulle det innebära skarpa åtgärder som motsvarar indraget tillstånd. 

Frågan om sanktionsmöjligheter bereds inom ramen för arbetet med en ny skollag.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.