Åtgärd mot utförsäkringarna

Skriftlig fråga 2010/11:436 av Güclü Hedin, Roza (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-04-07
Anmäld
2011-04-07
Besvarad
2011-04-13
Svar anmält
2011-04-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 april

Fråga

2010/11:436 Åtgärd mot utförsäkringarna

av Roza Güclü Hedin (S)

till statsrådet Ulf Kristersson (M)

I en debattartikel publicerad i Svenska Dagbladet den 30 mars 2011 som 108 läkare har undertecknat beskrivs en verklighet som inte hör hemma i Välfärdssverige. De vill att de inhumana sjukförsäkringsregler som försätter människor i oro, stress och press måste ses över. De beskriver i sin debattartikel olika fall, människor som de ständigt möter i sitt arbete.

Tidsgränsen i sjukförsäkringen är inhuman och är kontraproduktiv i sitt syfte; i stället för att rehabilitera förstärks problemen.

De skriver: ”Vi 108 undertecknande läkare vet att dessa humanitära tragedier bara är toppen på ett isberg. Vi möter ofta patienter som kommit i kläm i den nya sjukförsäkringsreformen, den ”reform” som infört benhårda tidsgränser för sjukpenning och avskaffat den tillfälliga sjukersättningen. Under det närmaste året kommer många tusen personer ytterligare att utförsäkras och den ansvarige ministern Ulf Kristersson planerar inga snabba åtgärder.”

Min fråga till statsrådet är:

Vilka åtgärder kommer statsrådet att ta gällande den tidsgräns som finns i sjukförsäkringsreformen?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:436 besvarad av Statsrådet Ulf Kristersson

den 13 april

Svar på fråga

2010/11:436 Åtgärd mot utförsäkringarna

Statsrådet Ulf Kristersson

Roza Güclü Hedin har frågat mig vilka åtgärder jag kommer att vidta gällande den tidsgräns som finns i sjukförsäkringsreformen.

En av de viktigaste frågorna för regeringen när den tillträdde i oktober 2006 var att minska det omfattande utanförskapet från arbetsmarknaden som till stor del bestod av sjukfrånvaro. Regeringen har under föregående mandatperiod genomfört en rad åtgärder som syftar till återgång i arbete. Åtgärderna har stor bredd och omfattar såväl ändringar som rör regelverket för sjukskrivningsprocessen, exempelvis tidsgränser för bedömning av arbetsförmåga, som nya samverkans- och stödåtgärder för att underlätta för sjukskrivna att komma tillbaka i arbete.

Sjukförsäkringsreformen har gett resultat. Sjukskrivningsprocessen har blivit mer aktiv. Färre individer blir sjukskrivna och sjukperioderna har blivit kortare. Sammantaget har den minskade ohälsan lett till en kraftig minskning av utanförskapet. Regeringen anser därför att den nuvarande inriktningen ska gälla även fortsättningsvis. Det är viktigt att säkerställa att avsikterna med reformen upprätthålls, exempelvis att den som är svårt sjuk och inte kan arbeta ska kunna få ersättning samtidigt som reformen ska öka drivkrafterna och stödet till dem som kan komma tillbaka i arbete.

En arbetsgrupp inom Regeringskansliet har gjort en översyn av sjukförsäkringsreformen. Jag presenterade den 11 april de förändringar som jag anser bör genomföras. Dessa förslag kommer inom kort att remitteras till myndigheter och organisationer.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.