Till innehåll på sidan

Återföring av starkölsförsäljning till Sverige

Skriftlig fråga 2006/07:217 av Andersson, Jan R (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-11-24
Anmäld
2006-11-28
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2006-12-06
Besvarad
2006-12-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 november

Fråga

2006/07:217 Återföring av starkölsförsäljning till Sverige

av Jan R Andersson (m)

till statsrådet Maria Larsson (kd)

Vi svenskar har sedan vi blev EU-medlemmar förändrat våra konsumtionsmönster när det gäller alkohol. Framför allt gäller detta handeln med starköl. Den legala och illegala införseln av starköl till Sverige är i dag ungefär lika stor som Systembolagets försäljning. Men sett enbart till den legala införseln av starköl från utlandet utgör denna en betydande del av den svenska konsumtionen.

Det ändrade konsumtionsmönstret har även inneburit att svenskarna nu i mindre utsträckning än tidigare brukar lätt- och folköl. En enkel slutsats skulle kunna vara att då många svenskar bunkrar större mängder lågskattad starköl utomlands väljer många bort lätt- och folkölet som måltidsdryck eller annan konsumtion till förmån för den importerade starkölen.

I regeringsförklaringen stadfästs att alliansregeringen ska verka för en restriktiv alkoholpolitik. Ett första steg i en sådan politik borde vara att skyndsamt återta kontrollen över detaljhandelsförsäljningen och tillse att denna sker under kontrollerade former och i enlighet med vår svenska alkoholpolitik.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att återföra den legala handeln med starköl till Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:217 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 6 december

Svar på fråga

2006/07:217 Återföring av starkölsförsäljning till Sverige

Statsrådet Maria Larsson

Jan R Andersson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att återföra den legala handeln med starköl till Sverige.

I regeringsförklaringen uttrycker regeringen inriktningen för alkoholpolitiken och slår fast att det är angeläget att minska alkoholkonsumtionen, inte minst eftersom den ofta bidrar till våldsbrott och övergrepp. En minskad konsumtion förbättrar folkhälsan och minskar många sociala problem. Regeringsförklaringen säger också tydligt att Sverige ska arbeta för en mer restriktiv syn på alkohol inom EU.

I år har den totala alkoholkonsumtionen i Sverige sjunkit med 3 % jämfört med förra året. Systembolaget AB har ökat sin totala försäljning med 6 % i år jämfört med förra året. Resandeinförseln och hemtillverkningen har minskat kraftigt, 20 % respektive 30 %. Konsumtionen av starköl minskade också med 10 %. Allt detta är positiva siffror både vad gäller återförandet av försäljning till Sverige och den minskade konsumtionen. Den totala alkoholkonsumtionen ligger dock på en betydligt högre nivå än för tio år sedan vilket inger stor oro för ökade alkoholskador i befolkningen, med en försämrad folkhälsa som följd.

Det är angeläget att minska alkoholkonsumtionen för att förbättra folkhälsan och minska de många sociala problemen som alkohol för med sig. Regeringen kommer att prioritera barn och unga i det alkoholförebyggande arbetet. Vi vill öka samarbetet med frivilligorganisationerna och vi vill verksamhetsutveckla arbetet. Detta såväl nationellt, inklusive inom EU, som internationellt.

EU-kommissionens alkoholstrategi måste ses som en framgång. Den innebär att övriga medlemsstater betraktar alkohol som en folkhälsofråga och ser det som angeläget att arbeta aktivt nationellt. Nu finns det en gemensam plattform att utgå ifrån för det fortsatta arbetet. Ytterligare ett tecken på att svensk alkoholpolitik får gehör i EU är EG-domstolens kungörande av domen i det så kallade Joustramålet samt generaladvokatens förslag till beslut i det så kallade Rosengrenmålet, vilka sammantaget bland annat innebär att den svenska alkoholpolitiken kan bestå då handel via ombud ska beskattas i köparens hemland.

Nationellt vill regeringen stoppa den olagliga försäljningen av alkohol till minderåriga. Under nästa år kommer tullen och polisen att intensifiera sitt arbete. Tullen har i sin budget för 2007 fått utökade resurser och ett tydligt uppdrag att också arbeta aktivt med Internethandeln. Även polisen tillförs ökade resurser och vi avser att utöka det totala antalet poliser.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.