Återbetalningsskyddet av tjänstepension

Skriftlig fråga 2015/16:401 av Lotta Finstorp (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-12-01
Överlämnad
2015-12-01
Anmäld
2015-12-02
Svarsdatum
2015-12-09
Sista svarsdatum
2015-12-09
Besvarad
2015-12-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

En genomgång som pensionsbolaget AMF har gjort bland 3,4 miljoner kunder visar att totalt 47 procent av männen har återbetalningsskydd, medan motsvarande siffra bland kvinnor är 37 procent.

Fler män än kvinnor har alltså skydd i sin tjänstepension som innebär att de kvarvarande pensionspengarna går till de anhöriga om man dör.

Enligt AMF är det vanligare att kvinnor har skyddet när man börjar tjäna in sin tjänstepension, men förhållandet ändras under yrkeslivets gång. När man väl är pensionär är det betydligt fler män än kvinnor som har det.

Kunskapen om hur mycket pengar som går till efterlevande är också dålig. I en undersökning som AMF låtit göra bland 60–70-åringar visste en majoritet av de svarande inte hur mycket det rör sig om.

Att det ser ut så här har säkerligen många förklaringar. Men det är ett problem att så få känner till hur mycket det rör sig om.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll:

 

Anser ministern att det behövs insatser för att få fler att ha återbetalningsskydd och för att få fler att få kunskap om hur mycket det rör sig om, och vad bör i så fall göras?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:401 besvarad av Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

Dnr S2015/07765/SF

Socialdepartementet

Socialförsäkringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:401 av Lotta Finstorp (M) Återbetalningsskyddet av tjänstepension

Lotta Finstorp har frågat mig om jag anser att det behövs insatser för att få fler att ha återbetalningsskydd i sin tjänstepension och för att få fler att få kunskap om hur mycket det rör sig om, och vad som i så fall bör göras? Jag vill inleda med att påpeka att tjänstepensioner inte ligger under mitt ansvarsområde utan de bestäms i förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter. Jag är dock angelägen om att vi har ett samlat pensionssystem i Sverige och där ingår tjänstepensionen som en viktig del.

Bland AMF:s kunder är det färre kvinnor än män som väljer återbetalningsskydd. Lotta Finstorp verkar se detta som ett problem men det är inte självklart att det vore bättre om kvinnor valde återbetalningsskydd i lika hög grad som män gör. Återbetalningsskydd kan vara en bra lösning för vissa men inte för alla - om man till exempel inte har någon efterlevande blir den enda effekten av att välja återbetalningsskydd att man får lägre tjänstepension. Inte heller för de som har någon efterlevande kan man säkert säga att det är fördelaktigt för alla att välja återbetalningsskydd.

Lotta Finstorp undrar om jag anser att det behövs mer insatser för att fler ska ha återbetalningsskydd och för att fler ska få kunskap om vad det innebär. Jag anser att det är viktigt att den som ska välja har tillräckligt med information för att fatta ett klokt och rationellt beslut utifrån sina förutsättningar. Detta är dock en fråga för de som har ansvar för tjänstepensionerna.

Stockholm den 9 december 2015

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.