Åtal mot svenskar som stridit för terroristorganisationer i Syrien och Irak
Skriftlig fråga 2014/15:92 av Robert Hannah (FP)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2014-11-19
- Överlämnad
- 2014-11-20
- Anmäld
- 2014-11-25
- Svarsdatum
- 2014-11-26
- Sista svarsdatum
- 2014-11-26
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)
Polisen har bekräftat att drygt 40 svenskar har återvänt till Sverige efter att ha stridit för terroristorganisationer i Syrien och Irak. Samtidigt har enligt rapporter inte en endaste person åtalats i Sverige för terrorbrott enligt svensk lag som är begångna för terroristorganisationer i Syrien eller Irak. Samtliga 40 terrorister går fria på Sveriges gator utan någon åtgärd från svensk sida.
Storbritannien åtalar nu en svensk medborgare som uppehållit sig i Sverige i över ett års tid efter att ha stridit i Syrien. Denna slapphet från svensk sida riskerar att underminera förtroendet för den svenska rättsstaten. Därutöver har inte heller någon person åtalats för att ha rekryterat svenskar till att strida för terroristorganisationer i Syrien och Irak.
Det är anmärkningsvärt att inga återvändande svenska terrorister har åtalats för terroristbrott i samband med återvändanden.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson följande:
Vad avser ministern att vidta för generella åtgärder så att svenska terrorister kan åtalas i samband med återvändanden?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:92 besvarad av Morgan Johansson (S), justitie- och migrationsminister
Dnr Ju2014/7029 | ||
Justitiedepartementet |
Justitie- och migrationsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2014/15:92 av Robert Hannah (FP) Åtal mot svenskar som stridit för terroristorganisationer i Syrien och Irak
Robert Hannah har frågat mig vad jag avser att vidta för generella åtgärder så att svenska terrorister kan åtalas i samband med återvändanden.
Regeringen ser allvarligt på problematiken med att personer reser till konfliktområden för att delta i terroristhandlingar. De som reser iväg utgör ett hot på platsen de reser till och utsätter även sig själva för fara. De som återvänder till Sverige kan också utgöra ett hot mot Sverige och svenska intressen.
I svensk rätt finns ett särskilt straffansvar för terroristbrott, liksom för offentlig uppmaning och rekrytering till terroristbrott. Svenska domstolar är behöriga att döma över dessa brott även om de begåtts utomlands av svenska medborgare. Misstankar om terrorismrelaterad brottslighet utreds av behöriga myndigheter och åtal väcks när det finns förutsättningar för det. Utredningar om sådan brottslighet är ofta komplexa och brotten generellt sett svårutredda. För att effektivt kunna bekämpa den här typen av brottslighet finns det utvidgade möjligheter att använda hemliga tvångsmedel.
FN:s säkerhetsråd antog nyligen en resolution om bl.a. åtgärder för att motverka att personer reser utomlands i syfte att begå terroristhandlingar. Inom Justitiedepartementet pågår nu ett arbete med anledning av resolutionen för att se på vilket sätt den straffrättsliga delen ska genomföras i Sverige.
I sammanhanget bör det även understrykas att straffrättsliga åtgärder inte är den enda lösningen på den aktuella problematiken. Andra åtgärder, som förebyggande insatser på lokal nivå och hos berörda myndigheter, är av stor betydelse. I syfte att stärka det förebyggande arbetet har en särskild nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism tillsatts.
Stockholm den 26 november 2014
Morgan Johansson
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.