Till innehåll på sidan

AT-UND och krav på att klargöra sin identitet

Skriftlig fråga 2016/17:1061 av Johan Forssell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-03-16
Överlämnad
2017-03-16
Anmäld
2017-03-17
Svarsdatum
2017-03-29
Sista svarsdatum
2017-03-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Asylsökande som vill arbeta under tiden som deras asylansökan behandlas måste i dag ha ett bevis på att de är undantagna från skyldigheten att ha arbetstillstånd (AT-UND). Man kan bli undantagen från kravet på arbetstillstånd ifall man lämnat in godtagbara id-handlingar eller på annat sätt medverkat till att klargöra sin identitet. Därtill ska ens asylärende prövas i Sverige, och ens ansökan ska vara välgrundad. 

Kraven för AT-UND är välavvägda, och det är välkommet att asylsökande har en reglerad och laglig möjlighet att arbeta medan asylansökan prövas. Däremot är det viktigt att reglerna tillämpas på ett rimligt sätt, exempelvis i fall där personer saknar id-handlingar. Man ska medverka till att klargöra sin identitet, men tillämpningen av regelverket från Migrationsverket får inte vara sådant att det i princip blir omöjligt att klargöra sin identitet utan id-handlingar.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Hur säkerställer ministern och regeringen att kraven tillämpas på ett rimligt sätt så att de som medverkat till att klarlägga sin identitet även får möjligheten att arbeta under asyltiden?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1061 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2017/02599/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1061 av Johan Forssell (M) AT-UND och krav på att klargöra sin identitet

Johan Forssell har frågat mig hur jag och regeringen säkerställer att kraven för AT-UND tillämpas på ett rimligt sätt så att de som medverkat till att klarlägga sin identitet även får möjligheten att arbeta under asyltiden.

Asylsökande kan under vissa förutsättningar bli undantagna från kravet på att ha arbetstillstånd under asylprocessen (AT-UND). Syftet med AT-UND är att motverka en lång och passiv väntan för de sökande, samt undvika betydande och onödiga kostnader för samhället. För att bevilja AT-UND krävs det att asylansökan inte ska vara uppenbart ogrundad och att den ska prövas i Sverige, d.v.s. inte i en annan medlemsstat inom EU. Personen måste också uppvisa giltiga identitetshandlingar eller medverka till att klarlägga sin identitet.

I praktiken får alla som styrkt sin identitet vid asylansökans inlämnande ett AT-UND. Om identiteten inte är styrkt vid ansökningstillfället, prövas möjligheten till AT-UND istället vid varje tillfälle då den asylsökande lämnar in någon form av handling till Migrationsverket, som ensam eller tillsammans med andra dokument kan styrka identiteten.

Det är viktigt att det finns incitament för den enskilde individen att i ett tidigt skede i processen medverka till att klarlägga sin identitet. Det är centralt för att säkerställa den reglerade invandringen men också i arbetet med att förhindra terrorism.

Under 2016 beviljades 28 427 asylsökande AT-UND. Av dem som under 2016 fick beslut i sitt asylärende (både bifall och avslag) hade 37 094 också ett AT-UND beviljat (att jämföra med 18 880 individer 2015).

Således har ett stort antal asylsökande haft möjlighet att arbeta under asyltiden. Jag ser därför för närvarande ingen anledning att vidta några åtgärder i frågan.

Stockholm den 29 mars 2017

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.