Asylprövning för assyrier och yazidier

Skriftlig fråga 2014/15:557 av Robert Hannah (FP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-05-21
Överlämnad
2015-05-21
Anmäld
2015-05-22
Svarsdatum
2015-06-03
Sista svarsdatum
2015-06-03
Besvarad
2015-06-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Krigen i Irak och Syrien har skapat den största flyktingvågen i världen sedan andra världskriget. Den terror som sveper över Irak och Syrien när Islamiska staten expanderar sitt shariakalifat med dess ideologiska krig mot demokrati och mångfald har satt särskilt djupa spår i minoriteter såsom assyrier och yazidier.

Den svenska regeringen genom Sveriges utrikesminister Margot Wallström har klassat Islamiska statens handlingar som folkmord mot assyrier och yazidier. Wallström har även påpekat att Islamiska staten fortfarande begår folkmord i regionen.

Trots detta fattar Migrationsverket fortfarande beslut om avslag på asylansökningar från dessa folkmordsutsatta minoriteter, särskilt i omprövningsfall. Enligt mig sker det kraftiga missbedömningar från Migrationsverket när man väljer att ge skyddslösa minoriteter som flytt från Irak och Syrien, där ett folkmord pågår, beslutet att de måste återvända inom fyra veckor.

Mot bakgrund av det ovan sagda önskar jag ställa följande fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Ser ministern något behov av lagstiftning eller någon annan generell åtgärd för att regeringens konstaterande att det pågår ett folkmord mot assyrier och yazidier i Irak och Syrien ska få genomslag vid asylprövningen för dessa folkgrupper?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:557 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2015/4484

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:557 av Robert Hannah (FP) Asylprövning för assyrier och yazidier

Robert Hannah har frågat mig om jag ser något behov av lagstiftning eller någon annan generell åtgärd för att regeringens konstaterande att det pågår ett folkmord mot assyrier och yazidier i Irak och Syrien ska få genomslag vid asylprövningen för dessa folkgrupper.

Kriget i Syrien är en av världens största flyktingkatastrofer i modern tid där drygt 220 000 människor har dött och mer än halva den syriska befolkningen har fördrivits sedan konflikten inleddes i mars 2011. En liten del av dessa flyktingar har sökt sig till Sverige. Den pågående konflikten gör att syrier efter individuell prövning regelmässigt beviljas uppehållstillstånd i vårt land. Från Syrienkonfliktens början 2011 fram till årets slut 2015 är prognosen att det totala antalet asylsökande i Sverige från Syrien kommer att passera 100 000.

Regeringen har inte någon roll i den process som omfattar prövningar av asylansökningar eftersom det är Migrationsverkets och migrations-domstolarnas uppgifter. Jag kan och får inte ingripa i det arbetet eller påverka ansvariga myndigheter eller domstolar i deras handläggning av enskilda ärenden.

Den som söker asyl i Sverige får sitt skyddsbehov prövat utifrån omständigheterna i det enskilda fallet. Prövningen sker i enlighet med utlänningslagen och folkrätten. I prövningen ingår frågan om det finns ett realistiskt och verkligt internt flyktalternativ i hemlandet. Asylsökande som befinner sig i Sverige och som bedöms vara flyktingar, alternativt skyddsbehövande eller övriga skyddsbehövande, har rätt till uppehållstillstånd. I den prövning som görs ska Migrationsverket och migrationsdomstolarna även ta hänsyn till eventuella hinder mot att verkställa beslut om avvisning eller utvisning. Verkställighet får aldrig ske till ett land om det finns skälig anledning att anta att utlänningen riskerar dödsstraff, kroppsstraff, tortyr eller annan omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning.

Inför besluten i enskilda ärenden har Migrationsverket tillgång till en omfattande rapportering om situationen i de asylsökandes hemländer. Migrationsverkets handläggare och beslutsfattare har stöd av rättspraxis, riktlinjer och rekommendationer för att nå en enhetlig rättstillämpning med hög kvalitet. Sammanfattningsvis får jag understryka att det nuvarande regelverket ger goda förutsättningar för en rättssäker prövning och svarar mot höga krav på rättssäkerhet.

Mot bakgrund av de här skälen finner jag inga behov av att vidta någon åtgärd med anledning av Robert Hannahs fråga.

Stockholm den 3 juni 2015

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.