Asylprocessen

Skriftlig fråga 2008/09:264 av Backman, Hans (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-11-19
Anmäld
2008-11-19
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2008-11-27
Besvarad
2008-11-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 november

Fråga

2008/09:264 Asylprocessen

av Hans Backman (fp)

till statsrådet Tobias Billström (m)

Det finns fortfarande brister i den svenska asylprocessen, den nya utlänningslagen till trots. En av dessa är alla de undermåliga utredningar som asylsökandes advokater och biträden gör. Migrationsverket har, som ett led i arbetet med att förbättra och säkerställa asylprocessen, upprättat en lista över advokater och jurister som enligt verket sköter sina uppdrag bra, likaså en ”svartlista” över jurister som inte sköter sig.

En lista över jurister som befinns kvalificerade för asylärenden och att de som inte sköter sig rensas bort är bra. Men är det verkligen Migrationsverkets uppgift att ansvara för dessa bedömningar? Risken att de jurister som godkänns av Migrationsverket hamnar i en beroendeställning av verket är stor. En fristående instans borde därför göra urvalet av de jurister som befinns kvalificerade för asylärenden.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga om statsrådet avser att ta initiativ till att en fristående instans får göra urvalet av de jurister som befinns kvalificerade för asylärenden.

Svar på skriftlig fråga 2008/09:264 besvarad av Statsrådet Tobias Billström

den 27 november

Svar på fråga

2008/09:264 Asylprocessen

Statsrådet Tobias Billström

Hans Backman har frågat mig om jag avser att ta initiativ till att en fristående instans får göra urvalet av de jurister som befinns kvalificerade för asylärenden.

Frågan om Migrationsverket ska förordna offentliga biträden har bland annat varit föremål för överväganden i samband med införandet av den nya instans- och processordningen i utlänningsärenden. Enligt 2 § lagen (1996:1620) om offentligt biträde är det den myndighet som handlägger målet eller ärendet i sak som ska besluta i frågor om offentligt biträde. I propositionen om ny instans- och processordning i utlännings- och medborgarskapsärenden (prop. 2004/05:170) föreslog regeringen att denna ordning oförändrat skulle gälla även för utlänningsärenden. Detta blev också riksdagens beslut.

Regeringen konstaterade i propositionen, att det framförts farhågor om hur bestämmelserna om beslutande myndighet i frågor om offentligt biträde tillämpades i ärenden enligt utlänningslagen. Detta gav enligt regeringen anledning att utvärdera denna ordning snarast efter att den nya instans- och processordningen genomförts. Socialförsäkringsutskottet förutsatte i sin behandling av propositionen att så skulle ske.

Utvärderingsutredningen (Ju 2007:12) utvärderar för närvarande instans- och processordningen. I enlighet med direktiven (dir. 2007:119) har utredningen med förtur redovisat och belyst erfarenheterna av att Migrationsverket förordnar offentligt biträde samt övervägt vilka förslag utvärderingen kan föranleda – delbetänkandet Sekretess och offentliga biträden i utlänningsärenden SOU 2008:65). Utredningen remissbehandlas för närvarande. Regeringen kommer att ta ställning till Utvärderingsutredningens utvärdering och förslag sedan remissinstanserna lämnat sina synpunkter.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.