assyrier och Irakvalet

Skriftlig fråga 2004/05:873 av Kerimo , Yilmaz (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-02-04
Anmäld
2005-02-08
Besvarad
2005-02-09
Svar anmält
2005-02-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 februari

Fråga 2004/05:873

av Yilmaz Kerimo (s) till utrikesminister Laila Freivalds om assyrier och Irakvalet

Söndagen den 30 januari 2005 var en historisk dag för Irak. Valet till parlamentet blev en succé med tanke på valdeltagandet. Den demokratiska utvecklingen i landet tog sina första stapplande steg trots fortsatta bombattacker från antidemokratiska krafter. Det relativt höga valdeltagandet till trots fick hundratusentals assyrier inte rösta trots att de väntade utanför vallokalerna under hela valdagen. Vid söndagens val fattades valurnor och röstsedlar på de platser där majoriteten av befolkningen är assyrier (syrianer och kaldéer). I vissa av dessa städer dök inte ens valtjänstemännen upp. Dessa oegentligheter är en del av en medveten strategi att driva assyrier ut ur Irak. Röstfusket kan innebära att ca 150 000 valdeltagare i Mosul, Baghdeda, Bartille, Karemlesh, Shekhan, Ain Sifne och Bazhan hindrades från att rösta. Situationen för de kristna är ohållbar! Den demokratiska trovärdigheten står nu på spel och det är en angelägenhet för såväl FN som EU.

Min fråga till statsrådet är vad hon avser att vidta för åtgärder för att de som inte fick rösta får en andra chans.

Svar på skriftlig fråga 2004/05:873 besvarad av

den 9 februari

Svar på fråga 2004/05:873 om assyrier och Irakvalet

Utrikesminister Laila Freivalds

Yilmaz Kerimo har frågat vilka åtgärder jag avser att vidta för att de som inte fick rösta i de irakiska valen i Irak får en andra chans.

Enligt ett uttalande av den inhemska valövervakningsorganisationen EIN (Iraqi Election Information Network) den 31 januari betraktas valen som relativt väl genomförda. EIN uppger dock att det framför allt förekommit tekniska oriktigheter, dock inte systematiskt valfusk. Valövervakningsorganisationen har samtidigt uppgett att befolkningen i Mosul haft svårigheter att rösta och också uppmanat den oberoende irakiska valkommissionen, IECI (Independent Electoral Commission of Iraq), att i efterhand få röstning till stånd i staden. Valkommissionen undersöker för närvarande hur valen genomfördes i guvernoratet Ninawa, som bland annat inkluderar Mosul.

Valen till ett övergångsparlament i Irak var ett viktigt steg i en politisk process som syftar till att skapa ett fritt, enat och demokratiskt Irak. Med sitt deltagande i valet har irakier visat att de inte accepterar att terror och hot får styra utvecklingen i landet. För att stärka den politiska processen är det samtidigt av vikt att misstänkta oegentligheter i samband med valen utreds.

Sverige kommer även fortsatt bilateralt och inom EU och FN att noga följa utvecklingen i Irak.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.