artistskatt i föreningslivet

Skriftlig fråga 2004/05:1645 av Hellberg, Owe (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-05-19
Anmäld
2005-05-19
Besvarad
2005-05-25
Svar anmält
2005-05-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 maj

Fråga 2004/05:1645

av Owe Hellberg (v) till finansminister Pär Nuder om artistskatt i föreningslivet

Antalet utländska spelare i ishockey, fotboll och basket blir alltfler. Många idrottsföreningar använder sig av möjligheten att låta spelarna vara här under en begränsad tid, mindre än sex månader. Då gäller andra skattregler och föreningarna får betala en så kallad artistskatt, en lägre beskattning som är villkorad på olika sätt bland annat med en tidsbegränsning för anställningen och rätten att vara kvar i Sverige.

I min lilla hemkommun Ockelbo finns ett ligalag i basket, OBBK. En förening där det utförs mycket ideellt arbete, för att över huvud taget göra det möjligt att kunna spela på elitnivå. Föreningens omsättning är blygsam i förhållande till lag från större städer och varje större ekonomiskt åtagande innebär en risk. Två amerikanska spelare har under säsongen varit anställda under förutsättningarna som gäller för så kallad artistskatt. Den ene av spelarna följde inte överenskommelsen om att lämna landet efter avslutat spel, trots betald flygbiljett med mera. Han ska inte heller spela för klubben nästa säsong. Eftersom spelaren brutit den överenskommelse som finns, så är det stor risk för att skattemyndigheten kommer att avkräva föreningen arbetsgivaravgifter och skatter som gäller för en normal anställning.

Min fråga blir då följande:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att idrottsföreningar ska slippa höjda skattekrav när en spelare inte följer den överenskommelse som gjorts, och där den så kallade artistskatten är en förutsättning för anställningen?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1645 besvarad av

den 25 maj

Svar på fråga 2004/05:1645 om artistskatt i föreningslivet

Finansminister Pär Nuder

Owe Hellberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att idrottsföreningar ska slippa höjda skattekrav när en idrottare inte följer en överenskommelse som gjorts och där den så kallade artistskatten är en förutsättning för anställningen.

I frågan beskriver Owe Hellberg hur basketklubben OBBK i Ockelbo riskerar att få betala socialavgifter när en utländsk spelare inte följer en överenskommelse med OBBK att lämna landet efter avslutat spel.

Jag kan inte yttra mig om förhållandena i det enskilda fallet. Generellt gäller dock att ersättning som utländska idrottare uppbär för sina framträdanden i Sverige beskattas enligt lagen om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta artister (A-Sink) under förutsättning att de inte anses som obegränsat skattskyldiga i Sverige. Skattesatsen enligt denna lag är 15 %. Vidare gäller att arbetsgivaravgifter inte ska betalas för ersättning som beskattas enligt A-Sink.

Begreppet obegränsat skattskyldig används generellt för att avgränsa Sveriges beskattningsrätt och bestäms enligt reglerna i inkomstskattelagen. Där sägs att den som är bosatt i Sverige, den som stadigvarande vistas i Sverige eller den som tidigare varit bosatt i Sverige och som har väsentlig anknytning hit är obegränsat skattskyldig.

Med att stadigvarande vistas i Sverige förstås enligt praxis att vistas här i minst sex månader. Denna ordning har gällt sedan lång tid i Sverige och är också vanlig utomlands. Bedömningen görs av naturliga skäl i efterhand och visar det sig då att personen vistats här mer än sex månader anses han eller hon obegränsat skattskyldig i Sverige från första dagen, det vill säga A-Sink är inte tillämplig. I sådana fall kan arbetsgivaren bli skyldig att betala socialavgifter även på den ersättning som man tidigare utgått från skulle beskattas enligt A-Sink.

De grundläggande reglerna är således generella för alla utomlands bosatta personer som börjar arbeta i Sverige och oavsett sysselsättning. Att en utländsk idrottare inte fullföljer en överenskommelse med uppdragsgivaren är dock inte en fråga för skattesystemet. Det kan tilläggas att Skatteverket regelmässigt upplyser de idrottsföreningar som söker information om hur reglerna fungerar och uppmanar dem att ha detta i åtanke när de tecknar avtal med idrottaren.

Jag finner därför inte skäl att ta initiativ för att ändra skattelagstiftningen i detta avseende.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.