Till innehåll på sidan

Arbetsvillkoren för omsorgspersonal

Skriftlig fråga 2020/21:1542 av Ann-Christine From Utterstedt (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-28
Överlämnad
2021-01-29
Anmäld
2021-02-02
Svarsdatum
2021-02-10
Sista svarsdatum
2021-02-10
Besvarad
2021-02-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)

 

Det kvinnodominerade omsorgsyrket har genom åratal av nedprioriteringar försämrat kvaliteten inom äldreomsorgen och personalens arbetssituation. Detta har särskilt tydliggjorts under coronapandemin, och personalens arbetsvillkor skulle förmodligen inte accepteras inom en mansdominerad bransch.

Rapportering visar på väsentliga skillnader vad gäller exempelvis rätt till arbetskläder och arbetsfordon, där kvinnodominerade förvaltningar sällan har tillgång till erforderliga arbetskläder och bil – däremot finns ofta tillgång till cykel året om – till skillnad från mansdominerade förvaltningar.

Inom äldreomsorgen finns en hög andel timanställningar av outbildad arbetskraft, delade turer, flerskiftsarbete och en otillräcklig löneutveckling. Detta är några av de anledningar som gör att utbildad, kompetent personal söker sig till andra yrken för att orka med vardagen, kunna lösa det tuffa livspusslet och höja sin livskvalitet.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Åsa Lindhagen:

 

Anser statsrådet att omsorgspersonalens status bör höjas och att arbetsvillkoren inom kvinnodominerade yrken bör förbättras, och hur ska statsrådet i så fall agera för att infria detta?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1542 besvarad av Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)


Svar på fråga 2020/21:1542 av Ann-Christine From Utterstedt (SD) Arbetsvillkoren för omsorgspersonal

Ann-Christine From Utterstedt har frågat statsrådet Åsa Lindhagen om hon anser att omsorgspersonalens status bör höjas och att arbetsvillkoren inom kvinnodominerade yrken bör förbättras, och hur statsrådet i så fall ska agera för att infria detta.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Arbetssituationen och arbetsmiljön för de anställda inom välfärden är en viktig fråga för regeringen. För att uppnå goda arbetsvillkor och möjlighet till utveckling i arbetet för både kvinnor och män krävs långsiktiga åtgärder från såväl staten som arbetsmarknadens parter. Det handlar om fler trygga anställningar, en trygg och säker arbetsmiljö, tid för återhämtning och möjlighet till utveckling och utbildning under arbetslivet. Som huvudmän för äldreomsorgen är kommuner ansvariga för bemanning, kompetens och arbetsförhållanden. Staten stödjer kommuner genom att verka för att de har goda förutsättningar att genomföra sina uppdrag.

Regeringen har vidtagit flera åtgärder för att stärka förutsättningarna för kommuner. 2019 gav regeringen en nationell samordnare i uppdrag att stödja kommunerna i deras arbete med att skapa förutsättningar för en hållbar kompetensförsörjning inom kommunalt finansierad vård och omsorg om äldre. I budgetpropositionen för 2021 har regeringen utöver den historiska stora ökningen av det generella statsbidraget också utökat de riktade statsbidragen till kommunernas äldreomsorg. Det handlar dels om kompetenssatsningen Äldreomsorgslyftet som fortsätter och som för 2021 utökas till att omfatta ca 3,4 miljarder kronor, dels om ett nytt permanent stöd till äldreomsorgen om 4 miljarder kronor årligen. Dessutom avsätter regeringen särskilda medel för en återhämtningsbonus i vård och omsorg för olika insatser och åtgärder med syfte att förbättra arbetsmiljön. För 2022 och framåt beräknas totalt en miljard kronor per år avsättas till denna satsning.

Arbetssituationen för de anställda inom omsorgen behöver bli bättre. Tidsbegränsade anställningar och deltidsarbete kan förvisso vara ett sätt att underlätta inträdet på arbetsmarknaden men innebär samtidigt osäkerhet för den enskilde individen. Personer med osäkra anställningar saknar ofta den trygghet som krävs för att våga påtala arbetsmiljöbrister och tar mindre gärna förtroendeuppdrag som till exempel skyddsombud.

Arbetsmarknadens parter har under det senaste året förhandlat om förslag som i kombination kan skapa bättre omställningsförmåga för företag och arbetstagare och öka tryggheten på arbetsmarknaden. Regeringen har påbörjat arbetet med att genomföra parternas principöverenskommelse som bland annat innehåller ändringar i reglering av anställning till lägre sysselsättningsgrad, bestämmelser om visstidsanställning samt heltid som norm.

Stockholm den 10 februari 2021

Eva Nordmark

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.