arbetssökande med barn

Skriftlig fråga 2001/02:301 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-11-27
Anmäld
2001-12-04
Besvarad
2001-12-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 november

Fråga 2001/02:301

av Carina Hägg (s) till statsrådet Mona Sahlin om arbetssökande med barn

Regeringen är väl medveten om att gravida kvinnor väljs bort på arbetsmarknaden. På detta område har regeringen utlovat en översyn av nuvarande förhållanden. Ett angränsande problem som inte ryms inom samma lagar och inte heller inom JÄMO:s ansvarsområde är att ensamstående mödrar väljs bort bland arbetssökande. De får inte sökta arbeten med motiveringen att deras barn kan bli sjuka. Alltför många arbetsgivare anger vid anställningsintervjuer att de inte vill ha anställda som kan komma att vårda sjukt barn. Man väljer en man eller en kvinna som har uppväxta barn framför en kvinna som har barn i förskole- och tidig skolålder. Denna inställning till föräldraskapet är förkastlig varhelst vi möter den. Jag anser att det är extra stötande att mödrar diskrimineras för sitt föräldraskap i verksamheter inom vår offentliga sektor eller verksamheter som på annat sätt finansieras med offentliga medel. Det kan gälla fast anställning likaväl som arbetstillfällen som finansieras av arbetsmarknadsåtgärder och inom skiftande projekt. Inom verksamheter där regeringen har direkta och indirekta styrmöjligheter genom myndigheter och i dialog med landsting och kommuner så borde åtgärder vidtagas snarast. Detta är ett problem såväl för samhället och arbetsgivarna som det är för mödrarna.

Min fråga är vad minister Mona Sahlin har vidtagit för åtgärder för att i första hand offentligt finansierad verksamhet inte ska kunna välja bort en mor med motiveringen att barnen kan bli sjuka.

Svar på skriftlig fråga 2001/02:301 besvarad av

den 5 december

Svar på fråga 2001/02:301 om arbetssökande med barn

Statsrådet Britta Lejon

Carina Hägg har frågat statsrådet Mona Sahlin vilka åtgärder hon har vidtagit för att i första hand offentligt finansierad verksamhet inte ska kunna välja bort en mor med motiveringen att barnen kan bli sjuka.

Frågan har överlämnats till mig.

Jämställdhetsfrågorna är sedan länge en prioriterad fråga i Sverige. Jämställdhetslagen (1991:433) och föräldraledighetslagen (1995:584) skyddar mot en diskriminering och ger rätt till ledighet för vård av sjuka barn. Jämställdhetsombudsmannen och Jämställdhetsnämnden ser till att jämställdhetslagen efterlevs. De fackliga organisationerna har härvid också ett ansvar liksom den enskilde.

Regeringen har gett Arbetslivsinstitutet i uppdrag att se över skyddet för arbetstagare. I första hand berörs föräldraledighets- och anställningsskyddslagarna.

Allt kan dock inte åstadkommas lagstiftningsvägen och man kan inte utesluta att den här typen av diskriminering förekommer. Arbetsgivarna spelar en viktig roll när det bl.a. gäller villkoren för gravida och föräldralediga. När det gäller den statliga sektorn förs återkommande mål- och resultatdialoger mellan ansvarig politisk ledning och ledningen för respektive myndighet. En samlad bedömning görs av hur myndigheten tar sitt arbetsgivarpolitiska ansvar, varvid en viktig fråga är hur det interna jämställdhetsarbetet bedrivs.

Några åtgärder utöver detta planeras inte.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.