arbetsskada

Skriftlig fråga 2003/04:811 av Gerdin, Viviann (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-02-24
Anmäld
2004-03-01
Besvarad
2004-03-03
Svar anmält
2004-03-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 februari

Fråga 2003/04:811

av Viviann Gerdin (c) till statsrådet Hans Karlsson om arbetsskada

Alla människor som skadas i arbetslivet omfattas av försäkringar reglerad i lagstiftning som ger den drabbade en viss ekonomisk ersättning för arbetsskada som medfört nedsatt arbetsförmåga. Efter att arbetsskadan är anmäld, prövad och godkänd torde ersättning utgå till de drabbade.

Med kännedom om ett ärende som handlagts under flera decennier innan skadeersättningen slutligen beviljades och de konsekvenser detta medfört i form av nedsatt arbetsförmåga och utebliven skadeersättning, undrar jag vilka kriterier som gäller.

När arbetsskadan är godkänd borde skadeersättning utgå från den dagen skadan erhölls, i stället tycks det i detta fall vara när arbetsskadan godkändes @ först efter flera decennier. Det innebär att den arbetsskadade får ersättning från beslutsdagen, utan att bli kompenserad för skadeersättning under de gångna 50 åren.

Jag vill med anledning av ovan beskrivna fall ställa frågan till ansvarigt statsråd:

Kommer statsrådet att vidta några åtgärder för att alla med en godkänd arbetsskada ska få skadeersättning från skadedagen?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:811 besvarad av

den 3 mars

Svar på fråga 2003/04:811 om arbetsskada

Statsrådet Hans Karlsson

Viviann Gerdin har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att alla med en godkänd arbetsskada ska få skadeersättning från skadedagen.

En arbetsgivare är skyldig att omedelbart anmäla till försäkringskassan om en arbetsskada har inträffat.

Den som drabbas av skada som inte ger upphov till en bestående nedsättning av arbetsförmågan får normalt ingen ersättning från arbetsskadeförsäkringen.

För att försäkringskassan ska pröva om arbetsskada föreligger fordras att den försäkrade har gjort en bestående inkomstförlust som uppgår till minst en femtondel. I några särskilda fall, till exempel vid tandskada, prövas arbetsskada utan att en inkomstförlust uppstått.

Eftersom arbetsskadeförsäkringen är en försäkring mot ekonomisk skada är vare sig skadedatum eller beslutsdatum avgörande för från vilket datum ersättning ska beviljas utan det datum en varaktig inkomstminskning uppstod.

En varaktig inkomstförlust kan till exempel inträffa om den skadade tvingas byta arbete till ett arbete med lägre lön eller beviljas sjuk- eller aktivitetsersättning.

Det finns enligt min mening inte skäl att nu ändra de regler som bestämmer från och med när arbetsskada kan beviljas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.