Till innehåll på sidan

arbetssituationen på försäkringskassorna

Skriftlig fråga 1999/2000:1007 av Pethrus Engström, Desirée (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-05-25
Anmäld
2000-05-30
Besvarad
2000-05-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 maj

Fråga 1999/2000:1007

av Desirée Pethrus Engström (kd) till statsrådet Ingela Thalén om arbetssituationen på försäkringskassorna

Kristdemokraterna har under en längre tid i budgetdebatter, frågestunder och interpellationer ställt frågan till regeringen om mer resurser till försäkringskassorna. Vid en debatt tidigare i år, där Ingela Thalén deltog, kunde man få intrycket att regeringen avsåg att komma tillbaka till frågan i regeringens vårproposition. Där kunde man dock inte finna något som skulle förbättra arbetssituationen på våra försäkringskassor. Kassorna har de senaste fem åren fått minska sin personalstyrka med 25 %. Samtidigt ökar arbetsbördan med det kraftigt ökade antalet sjukskrivningar. Dessutom införs nya IT-system för bl.a. pensionssystemet. Detta innebär att rehabiliteringsarbetet avstannar, vilket är olyckligt och kontraproduktivt. Försäkringskassorna har de senaste åren haft både Yrkesinspektionen och JO efter sig, vilket visar på en ohållbar situation. Nu senast har även fullmäktige i Försäkringsanställdas förbund i ett öppet brev krävt att socialförsäkringsministern och finansministern agerar.

Min fråga till socialförsäkringsminister Ingela Thalén är om hon avser att snarast vidta några åtgärder för att få till stånd en hållbar arbetssituation på försäkringskassorna.

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:1007 besvarad av

den 31 maj

Svar på fråga 1999/2000:1007 om arbetssituationen på försäkringskassorna

Statsrådet Ingela Thalén

Desirée Pethrus Engström har frågat om vilka åtgärder jag avser att vidta för att få till stånd en hållbar arbetssituation på försäkringskassorna.

Kassorna har, i likhet med all annan statlig verksamhet, känt av de besparingsåtgärder som vidtagits under åren 1994/95@1998 för att få en budget i balans. Efter ett antal år med ansträngd ekonomi har nu de flesta försäkringskassor en ekonomi i balans. Vid bokslutet år 1999 hade försäkringskassorna ett anslagssparande på sammantaget 286 miljoner kronor, vilket motsvarar ca 6 % av hela anslaget.

Som också Desirée Pethrus Engstöm påpekar så har arbetsbördan för sjukpenninghanteringen ökat kraftigt, vilket fått konsekvenser inom rehabiliteringsområdet som då fått stå tillbaka. Regeringen har för avsikt att tillsätta en arbetsgrupp som bl.a. ska utarbeta en handlingsplan för hela ohälsoområdet. En viktig och naturlig del i det sammanhanget är försäkringskassornas roll och ansvar i ohälsoarbetet.

Det är dock viktigt att påpeka att ansvaret för försäkringskassornas personalsituation i första hand ligger på styrelsen och ledningen för respektive försäkringskassa.

RFV bedriver ett omfattande arbete med att modernisera och utveckla IT-stöden för försäkringskassorna. Ambitionen med förändringsarbetet är att skapa förutsättningar för bättre service och kvalitet, kostnadseffektivitet och en god arbetsmiljö för de anställda. Regeringen följer utvecklingen noga och har för avsikt att återkomma.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.