Arbetsro i skolan

Skriftlig fråga 2005/06:1597 av Nylander, Christer (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-05-12
Anmäld
2006-05-12
Besvarad
2006-05-17
Svar anmält
2006-05-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 maj

Fråga 2005/06:1597 av Christer Nylander (fp) till statsrådet Ibrahim Baylan (s)

Arbetsro i skolan

En enkätundersökning som Arbetsmiljöverket genomfört bland 11-åringar i skolan bekräftar den bild av brister i arbetsron som kommit från så många olika håll redan.

Nästan var tionde 11-åring har blivit utsatt för mobbning. Var fjärde kille har blivit slagen eller sparkad i skolan. Två av tio elever har känt sig hotade av en annan elev i skolan. 25 % av dem som svarat på enkäten anger att de mår dåligt ibland för att de känner sig ensamma i skolan och hälften mår dåligt ibland för att det är stökigt i klassen.

Att elvaåriga barn ska ha det så här i sin vardag är oacceptabelt. Tjejer och killar i skolan ska ha arbetsro, de ska må bra. Det borde vara en självklarhet i sig, men det är också en förutsättning för att undervisningen ska fungera.

Regeringen har uppenbarligen brustit i förmåga att ge lärare och skolledare de verktyg som krävs för att upprätthålla ordning och arbetsro i skolan.

Vilka ytterligare åtgärder avser statsrådet att vidta för att förbättra arbetsron i skolan?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1597 besvarad av

den 17 maj

Svar på frågorna 2005/06:1596 om arbetsmiljön i skolan och 1597 om arbetsro i skolan

Statsrådet Ibrahim Baylan

Christer Nylander har frågat mig vilka initiativ jag avser att vidta för att förbättra arbetsmiljön i förskolor och skolor samt vilka ytterligare åtgärder jag avser att vidta för att förbättra arbetsron i skolan. Jag besvarar frågorna i ett sammanhang eftersom de berör samma område.

En säker och trygg miljö är en viktig förutsättning för att främja lärande och utveckling för alla elever i skolan. Den har betydelse för både det fysiska och psykiska välbefinnandet och är en viktig förutsättning för lärandet. Jag vill även slå fast att alla elever har rätt till studiero. Normer och regler för arbetet i skolan måste tydliggöras och respekteras.

Skolhuvudmännen i egenskap av arbetsgivare för skolan tillsammans med rektor ansvarar för att skolan har en bra arbetsmiljö och studiero. Elevernas delaktighet och medverkan i skolans arbetsmiljöarbete är både en viktig arbetsmiljöfråga och en demokratifråga. Arbetsmiljöverket har tillsyn enligt arbetsmiljölagstiftningen för både elevernas och personalens arbetsmiljö, i sitt nu gällande verksamhetsprogram för tillsynen fokuserar de särskilt på den psykosociala arbetsmiljön i skolan. Tillsyn av elevernas miljö bedrivs även av Statens skolverk, kommunerna och andra myndigheter. Räddningsverket har ett samordnande ansvar för barnsäkerhetsarbetet i landet. Verket ska samordna sektorsmyndigheterna på ett övergripande plan samt vara pådrivande i barnsäkerhetsarbetet för att förbättra säkerheten och motverka olycksfall och skador på grund av brister i miljön.

Även om Arbetsmiljöverkets enkät pekar på brister i skolans arbetsmiljö så visar ändå resultatet att en majoritet av eleverna har en positiv bild av skolan. De brister som Nylander tar upp som mobbning och behovet att studiero är något som regeringen har uppmärksammat och vidtagit insatser för att förbättra.

Arbetsmiljölagen (1977:1160) är utformad för att reglera förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare. Det har medfört vissa svårigheter att tillämpa den för elever i skolan. För att förbättra elevskyddsombudens möjligheter att delta i skolans arbetsmiljöarbete har Skolverket på uppdrag av regeringen utfärdat föreskrifter om elevmedverkan i skolans arbetsmiljöarbete genom elevskyddsombud (SKOLFS 2004:13). Skolverket och Arbetsmiljöverket har även presenterat en webbhandbok om hur man kan arbeta med arbetsmiljöfrågor i skolan (www.av.se/amnessidor/skolweb).

Den 4 maj 2006 överlämnade utredningen om arbetsmiljölagen sitt delbetänkande Bättre arbetsmiljöregler I. Samverkan, utbildning, avtal m.m. (SOU 2006:44). Utredningen lägger fram förslag som ska förbättra elevers inflytande i arbetsmiljöfrågor samt stärka elevskyddsombudens roll. Utredningens betänkande kommer nu att gå ut på remiss.

Fler vuxna i skolan ska bidra till bättre måluppfyllelse men även en bättre arbetsmiljö. På regeringens initiativ satsas stora resurser för att öka antalet lärare och andra specialister i skolan samt för att stärka insatserna i segregerade områden. Men det handlar inte bara om mer resurser. Vi måste också inrikta oss på stödet till varje enskild elev. Regeringen har därför infört individuella framåtsyftande utvecklingsplaner för alla elever samt ett krav på att alla skolor ska ha ordningsregler. Arbetet mot kränkande behandling och mobbning stärks genom lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever som nu har trätt i kraft. De som omfattas är barn och elever oavsett bakgrund i alla verksamheter som till exempel förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, grund- och gymnasieskola. Den 1 maj tillträdde också barn- och elevombudet inom Skolverket.

 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.