arbetsrätten och tillfälligt anställda

Skriftlig fråga 2001/02:851 av Stockhaus, Claes (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-03-08
Anmäld
2002-03-12
Besvarad
2002-03-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 mars

Fråga 2001/02:851

av Claes Stockhaus (v) till statsrådet Mona Sahlin om arbetsrätten och tillfälligt anställda

Arbetslösheten fortsätter att minska enligt Arbetsmarknadsstyrelsen (AMS). I slutet av februari var 4,1 % av arbetskraften öppet arbetslösa och därmed är nästan regeringens mål om att komma ned till 4 % uppnått. Samtidigt med denna uppgift från AMS så visar en ny rapport från Arbetslivsinstitutet att hela 700 000 personer i Sverige är tillfälligt anställda. Det motsvarar två av tio i arbetslivet. Av detta kan man dra slutsatsen att arbetslösheten minskar och sysselsättningen ökar till stor del tack vare tillfälliga anställningar. Enligt Arbetslivsinstitutets rapport så har de tillfälligt anställda och projektanställda svårt att få fast jobb och halkar därmed lätt efter i kompetensutvecklingen. Enligt ett pressmeddelande så går rapportförfattaren så långt i sin slutsats att han uttalar: "Risken är att det i det långa loppet utvecklas ett slags B-lag på arbetsmarknaden." Detta grundar han på att de tillfälligt anställda ges mindre ansvar och utmaningar och sällan får delta i utbildning på betald arbetstid.

Regeringen har ett ytterligare mål i sammanhanget och det är en sysselsättning på 80 %. Detta är inte uppnått ännu @ det saknas några procent. För att nå dit kan man då förmoda att ännu fler tillfälliga anställningar till stor del är medlet utifrån hittillsvarande utveckling. Med anledning av detta kan man verkligen fundera över vart arbetsrätten tagit vägen.

Min fråga till statsrådet Mona Sahlin är:

Vad avser statsrådet att göra för att @ utifrån arbetsrättslig försvarbarhet @ andelen tillfälligt anställda inte ökar på vägen mot sysselsättningsmålet 80 %?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:851 besvarad av

den 14 mars

Svar på fråga 2001/02:851 om arbetsrätten och tillfälligt anställda

Statsrådet Mona Sahlin

Claes Stockhaus har frågat mig vad jag avser att göra för att @ utifrån arbetsrättslig försvarbarhet @ andelen tillfälligt anställda inte ökar på vägen mot sysselsättningsmålet 80 %.

Arbetslivsinstitutets rapport bekräftar den utveckling mot en ökning av andelen tidsbegränsade anställningar som blivit synlig under senare år, särskilt under 1990-talet. Regeringen anser det mycket angeläget att närmare se över denna utveckling. Regeringen har mot denna bakgrund gett Arbetslivsinstitutet i uppdrag att se över den arbetsrättsliga lagstiftningen i detta hänseende. I uppdraget ingår att kartlägga denna utveckling. Konsekvenserna av utvecklingen ska också belysas. Uppdraget att se över denna fråga är en del i den översyn av arbetsrätten som Arbetslivsinstitutet ska redovisa senast den 31 oktober 2002.

Det är naturligtvis olyckligt om en ökad användning av tidsbegränsade anställningar leder till att de personer som berörs hamnar i ett slags B-lag. De som har tidsbegränsade anställningar bör omfattas av samma skydd, förmåner och utvecklingsmöjligheter som personer med tillsvidareanställning. Regeringen överlämnade i februari innevarande år en proposition till riksdagen angående lag om förbud mot diskriminering av deltidsarbetande arbetstagare och arbetstagare med tidsbegränsad anställning (prop. 2001/02:97). I propositionen föreslås en ny lag som har till ändamål att motverka diskriminering av deltidsarbetande arbetstagare och diskriminering av arbetstagare med tidsbegränsad anställning när det gäller löne- och andra anställningsvillkor. Lagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2002. Därutöver ingår i det uppdrag som Arbetslivsinstitutet fått att se över arbetsrätten att bedöma om det är möjligt att minska skillnaderna i anställningstrygghet och anställningsvillkor mellan tillsvidareanställningar och tidsbegränsade anställningar för att anställningsskyddslagen ska uppfylla kraven på trygghet och förutsägbarhet för de anställda samt vilka effekter detta skulle kunna få för företagens utveckling. Lagförslaget liksom översynen av arbetsrätten syftar till att minska skillnader i villkor mellan personer med tidsbegränsade anställningar och med tillsvidareanställningar. På så sätt motverkas också en utveckling mot en uppdelning mellan ett A-lag och B-lag på arbetsmarknaden.

Mot denna bakgrund ser jag ingen anledning att i nuläget vidta några ytterligare åtgärder.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.