Arbetsmiljöverkets inspektionsverksamhet

Skriftlig fråga 2009/10:563 av Olander, Ronny (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-02-23
Anmäld
2010-03-01
Besvarad
2010-03-03
Svar anmält
2010-03-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 februari

Fråga

2009/10:563 Arbetsmiljöverkets inspektionsverksamhet

av Ronny Olander (s)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

För tre år sedan drog den borgerliga regeringen ned anslagen till Arbetsmiljöverket med 160 miljoner kronor under en treårsperiod. Neddragningen har inte bara drabbat huvudkontoret och administrationen som minskats till hälften, utan också den viktiga inspektionsverksamheten.

Antalet inspektörer har minskats betydligt, vilket innebär att Arbetsmiljöverket gjort 28 procent färre arbetsmiljöinspektioner på arbetsplatserna runt om i landet. Det är en oroande utveckling, eftersom företagen har ett stort arbetsgivaransvar när det gäller att följa arbetsmiljöreglerna. Det är viktigt av såväl säkerhets- som konkurrensskäl.

Min fråga till arbetsmarknadsministern är därför:

Vilka initiativ är arbetsmarknadsministern beredd att ta i syfte att Arbetsmiljöverket ska kunna öka den viktiga inspektionsverksamheten av arbetsmiljön på arbetsplatserna?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:563 besvarad av Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

den 3 mars

Svar på fråga

2009/10:563 Arbetsmiljöverkets inspektionsverksamhet

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

Ronny Olander har frågat mig vilka initiativ jag är beredd att ta i syfte att Arbetsmiljöverket ska kunna öka den viktiga inspektionsverksamheten av arbetsmiljön på arbetsplatserna.

Regeringen har gjort stora satsningar på en förnyelse av arbetsmiljöpolitiken. Utgångspunkten är dels att stödja åtgärderna mot utanförskap, dels att nyttja arbetsmiljöns potential för ökad konkurrenskraft. Som en del i detta arbete tillsatte jag 2008 en utredning med uppdrag att se över behovet av och möjligheterna att införa styrmedel på arbetsmiljöområdet. Utredaren har särskilt utrett möjligheterna att koppla sådana styrmedel till Arbetsmiljöverkets tillsyn av efterlevnaden av arbetsmiljölagen. I april 2009 lämnade utredningen delbetänkandet En ny modell för arbetsmiljötillsyn (SOU 2009:40). I november 2009 lämnade utredningen slutbetänkandet Marknadsorienterade styrmedel på arbetsmiljöområdet (SOU 2009:97).

Arbetet med att analysera utredningens förslag pågår.

Dessutom gjordes i budgetpropositionen för 2010 en satsning om 8 miljoner kronor per år under åren 2010–2012 för att Arbetsmiljöverket i ett pilotprojekt ska utveckla och prova en kompletterande tillsynsmetod för att nå fler arbetsplatser.

Jag vill också nämna att inom Arbetsmiljöverkets tillsynsarbete utförs fler inspektioner per inspektör än tidigare, vilket visar på en ökad effektivitet. Antalet krav i tillsynsbesluten har också ökat vilket tyder på att verkets arbete med urvalsmetoder för att identifiera de mest riskfyllda arbetsställena har gett resultat. För att öka inspektörernas närvaro på arbetsplatserna ser verket över hela inspektionsprocessen.

Slutligen vill jag påpeka att informationsinsatser är ett viktigt komplement till tillsynsverksamheten för att få en högre efterlevnad av arbetsmiljöreglerna. I budgetpropositionen för 2009 skedde nya tillskott till Arbetsmiljöverkets anslag. Anslaget ökas därmed kontinuerligt under perioden 2009–2011. Det nämnda tillskottet innebär en sammanlagd nivåhöjning av anslaget med 47 miljoner kronor från och med 2011. Förstärkningen är bland annat avsedd för en informations- och kunskapssatsning och i syfte att ge förstärkt information till utländska företag och arbetstagare. Syftet med informationssatsningen är att fler arbetsplatser stimuleras till ett effektivt arbetsmiljöarbete och nås av den kunskap som finns hos verket. Särskilt viktigt är också att även de minsta arbetsplatserna, där ofta stora risker för allvarliga olycksfall finns, nås av informationsinsatser.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.