arbetsmiljötillsyn

Skriftlig fråga 2001/02:71 av Wisberg, Carlinge (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-10-15
Anmäld
2001-10-23
Besvarad
2001-10-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 oktober

Fråga 2001/02:71

av Carlinge Wisberg (v) till statsrådet Mona Sahlin om arbetsmiljötillsyn

Arbetsmiljölagen gäller även för personer i arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Det är anordnaren som har ansvaret när man tar emot t.ex. en praktikant. Det kan finnas en förhöjd risk för arbetsskador i detta sammanhang. Det finns anordnare som är ovana att ta arbetsgivaransvar, t.ex. mindre föreningar. Personer i åtgärder liksom visstidsanställda kan ha sämre kontakt med sitt skyddsombud, ha svårare att vara delaktig på en arbetsplats och därmed ha mindre inflytande på sitt arbete och dess villkor. Enligt uppgift har Arbetsmiljöverket centralt inget speciellt uppdrag eller policy när det gäller tillsyn av arbetsplatser där personer i arbetsmarknadspolitiska åtgärder verkar.

I och med att det är anordnaren som har ansvaret har heller inte AMS någon extra bevakning på arbetsmiljöfrågorna för personer i åtgärder.

Med anledningen av ovanstående vill jag fråga:

Är statsrådet beredd att ta initiativ så att tillsynen av anordnarnas arbetsmiljöansvar förbättras och därmed ge personer i arbetsmarknadspolitiska åtgärder mindre risk för ohälsa?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:71 besvarad av

den 23 oktober

Svar på fråga 2001/02:71 om arbetsmiljötillsyn

Statsrådet Mona Sahlin

Carlinge Wisberg har frågat mig om jag är beredd att ta initiativ så att tillsynen av anordnarnas arbetsmiljöansvar förbättras och därmed ge personer i arbetsmarknadspolitiska åtgärder mindre risk för ohälsa.

Att motverka arbetsskadorna, särskilt för de mest utsatta grupperna, är en mycket högt prioriterad uppgift för regeringen, både ur mänsklig och samhällsekonomisk synpunkt.

Det har inträffat ett flertal allvarliga olyckor som drabbat personer i arbetsmarknadspolitiska åtgärder, däribland ett par dödsfall. En väsentlig orsak har varit att anordnarna inte känt till sitt arbetsmiljöansvar.

Riskerna för personer i arbetsmarknadspolitiska åtgärder, t.ex. aktivitetsgarantin, har särskilt uppmärksammats i Arbetsmiljöverkets tillsyn. Bl.a. har Arbetsmiljöverket tagit initiativ för att förbättra informationen till anordnarna.

Då någon person anvisas till en anordnare bifogar arbetsförmedlingen ett informationsblad om arbetsmiljö och försäkringsskydd såväl till anordnaren som till den person som anvisas. Även via Arbetsmarknadsverkets hemsida går det numera att få information beträffande dessa frågor.

Det är viktigt att Arbetsmiljöverket håller arbetsmiljön för denna grupp under noggrann bevakning, liksom att den information som lämnas av arbetsförmedlingarna verkligen når fram till anordnarna.

Jag avser att ta upp en diskussion med Arbetsmiljöverket och Arbetsmarknadsverket om hur information och tillsyn ska kunna förbättras ifråga om de aktuella arbetsplatserna.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.