Arbetsmiljöproblem inom polisen

Skriftlig fråga 2005/06:1548 av Engström, Hillevi (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-05-05
Anmäld
2006-05-05
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-05-11
Svar anmält
2006-05-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 maj

Fråga 2005/06:1548 av Hillevi Engström (m) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Arbetsmiljöproblem inom polisen

Ett flertal polisstationer har de senare åren tvingats stänga vilket förutom minskad polisnärvaro inneburit att många arrester stängts. När arrester för gripna och omhändertagna stängt har polisen fått problem med långa persontransporter. De som transporteras är inte sällan våldsamma och stökiga personer. Polisen tvingas köra våldsamma, psykiskt sjuka, berusade, drogpåverkade och gripna personer under väldigt lång tid vilket innebär avsevärda risker. Risker finns för att poliser blir skadade, bespottade och även hotade. Men risker finns även för den omhändertagna och gripna. Att under lång tid fysiskt betvinga en våldsam person betyder att risken för kroppsskador ökar och även risk för att en person avlider under transporten. Risk finns även för att det under en stökig transport sker övertramp och kränkningar av den personliga integriteten för den berörda personen. Långa tranporter betyder även att polisen inte kan ägna sin arbetstid åt kärnuppgiften att förebygga och bekämpa brottslighet. Polisens personbilar utgör inget lämpligt transportmedel för dessa transporter och redan har trafikolyckor skett då stökiga personers beteende lett till att polistransporten kört av vägen.

Vad avser justitieministern att vidta för åtgärder för att lösa den uppkomna situationen?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1548 besvarad av

den 11 maj

Svar på fråga 2005/06:1548 om arbetsmiljöproblem inom polisen

Justitieminister Thomas Bodström

Hillevi Engström har frågat mig vad jag avser att göra för att förbättra arbetsmiljön för poliser i samband med långa transporter av bland annat frihetsberövade och våldsamma personer.

Jag och Hillevi Engström är säkert överens om två saker. Det ena är att poliser, precis som andra yrkesgrupper, har rätt till en god arbetsmiljö. Det andra är att poliser ibland har att göra med personer som är frihetsberövade och som är våldsamma och hotfulla.

Efter dessa konstateranden noterar jag dock att frågeställaren bortser från något väsentligt. I polisens vardagliga arbete ingår det att transportera personer som frihetsberövats. Poliser är utbildade i att hantera situationer där gripna och omhändertagna är våldsamma. Jag menar dessutom att en transport av en gripen person ändå måste betraktas som en del i polisens kärnverksamhet, även i de fall där transporten är lång. Ytterst handlar ett gripande om att personen inte ska undandra sig lagföring och straff. Detta om något tillhör polisens verkliga kärnverksamhet.

Genom regeringens satsning på polisen finns det i dag 1 500 fler poliser än för sex år sedan. Detta innebär att det finns goda förutsättningar att bedriva en effektiv brottsbekämpning även om detta sker samtidigt som andra poliser är sysselsatta med transporter av frihetsberövande personer. Jag följer polisens arbete noga och är givetvis beredd att ta de initiativ som krävs för att trygga en god arbetsmiljö för polisen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.