arbetsmiljön i skolan

Skriftlig fråga 2004/05:1730 av Sidén, Anita (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-05-26
Anmäld
2005-05-26
Besvarad
2005-06-01
Svar anmält
2005-06-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 maj

Fråga 2004/05:1730

av Anita Sidén (m) till statsrådet Ibrahim Baylan om arbetsmiljön i skolan

Arbetsmiljöinspektören Annie Runhammar har på bara ett halvår sett 114 fall i skolor över hela landet där lärare blivit misshandlade och trakasserade @ de allra flesta efter att ha ingripit mot störande elever. Samtidigt har lärarnas fackförbund skrivit på DN-Debatt om att sex av tio lärare har hamnat i situationer där de inte vetat vilka befogenheter lagstiftningen ger dem för att lösa bråk mellan elever.

"Det finns delar där utvecklingen sprungit ifrån lagstiftningen, framför allt när det gäller att kunna omhänderta objekt som kan vara farliga eller stör ordningen, som till exempel mobiltelefoner", säger enligt tidningen Metro den socialdemokratiske skolministern Ibrahim Baylan. Vad menar ministern rent konkret med detta? Kommer det att innebära några åtgärder eller stannar det vid tomt prat?

Elever och personal måste ha rätt till en god arbetsmiljö och för att uppnå detta måste lärare ha rätt att ingripa mot det som stör ordningen. Innan de ska ingripa måste dock regelverket kring deras befogenheter bli tydlig.

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att klargöra lärarnas möjligheter att upprätthålla ordningen i skolan för att kunna ge eleverna en trygg arbetsmiljö och en nödvändig studiero?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1730 besvarad av

den 1 juni

Svar på fråga 2004/05:1730 om arbetsmiljön i skolan

Statsrådet Ibrahim Baylan

Anita Sidén har frågat vilka åtgärder jag avser att vidta för att klargöra lärarnas möjligheter att upprätthålla ordningen i skolan för att kunna ge eleverna en trygg arbetsmiljö och en nödvändig studiero.

Skolans uppgift är att främja lärande men den ska även främja elevernas utveckling till ansvarskännande människor och samhällsmedlemmar. Skolan ska klargöra vilka rättigheter och skyldigheter elever och deras vårdnadshavare har. För skolans arbetsmiljö gäller samma regler som för andra arbetsplatser. Undervisningen ska bedrivas i demokratiska arbetsformer och utveckla elevernas förmåga att ta ansvar. Jag vill därmed slå fast att alla har rätt till arbetsro och studiero. Normer och regler för arbetet i skolan måste tydliggöras och respekteras.

Enligt den ansvarsfördelning som gäller för skolan är det skolhuvudmännen, det vill säga kommuner och fristående skolor i egenskap av arbetsgivare som tillsammans med rektor ansvarar för att skolan har en bra arbetsmiljö. Detta innefattar både den fysiska och den psykosociala arbetsmiljön för elever och personal som dagligen vistas i skolans lokaler. Arbetsmiljöverket reglerar i olika författningar hur arbetsmiljön ska utformas och olika gränsvärden för områden som ventilation och buller med mera. Arbetsmiljöverket är också tillsynsmyndighet för detta område.

Många av bristerna i skolans arbetsmiljöarbete har visat sig bero på okunnighet om bestämmelserna i arbetsmiljölagen (1977:1160) och på hur dessa ska tillämpas. För att förbättra elevskyddsombudens möjligheter att delta i skolans arbetsmiljöarbete har regeringen gett Statens skolverk i uppdrag att utfärda föreskrifter om elevskyddsombud. Skolverkets föreskrifter om elevmedverkan i skolans arbetsmiljöarbete genom elevskyddsombud (SKOLFS 2004:13)trädde i kraft den 1 juli 2004. I föreskrifterna förtydligas elevskyddsombudens roll. Det finns ett stort behov av att informera om bestämmelsernas innebörd och om stöd till hur man kan arbeta. Skolverket och Arbetsmiljöverket presenterade hösten 2004 en webbhandbok om hur man kan arbeta med arbetsmiljöfrågor i skolan (www.av.se/amnessidor/skolweb). Under hösten 2004 anordnade Skolverket och Myndigheten för skolutveckling tillsammans med andra myndigheter en konferens Tillsammans för en bra arbetsmiljö i skolan där bland annat Skolverkets föreskrifter och webbhandboken presenterades.

Sedan ungefär ett år tillbaka pågår en utredning om en översyn av vissa delar av arbetsmiljölagen (dir. 2004:91). I utredningen ingår bland annat att utreda frågan om tillämpningsområdet för arbetsmiljölagen bör utvidgas till att också omfatta barn i förskola och fritidshem samt att se över elevrepresentanternas befogenheter och pröva om möjligheter finns att stärka bevakningen av elevernas arbetsmiljö. Uppdraget ska redovisas senast den 1 mars 2006.

Arbetslivsinstitutet bedriver inom temat Skolliv forskningsprojekt med syfte att förbättra arbetsmiljön i skolan, för både elever och personal. På institutets webbplats finns verktyg som kan hjälpa elever och personal med det systematiska arbetsmiljöarbetet i skolan (www.skolliv.nu).

Skollagskommittén har i sitt betänkande Skollag för kvalitet och likvärdighet (SOU 2002:121) bland annat föreslagit bestämmelser om möjlighet att omhänderta föremål som är störande eller kan utgöra en fara för säkerheten i skolan samt bestämmelser om rektors och lärares möjligheter att vidta åtgärder för att tillförsäkra eleverna trygghet och studiero eller för att komma till rätta med en elevs uppträdande. Regeringen avser att återkomma i dessa frågor i samband med propositionen med förslag till ny skollag. Det rör sig om ett mycket omfattande lagstiftningsarbete, där all utbildning från förskola till och med gymnasieskola berörs. Det är regeringens ambition att lagen ska kunna beslutas av riksdagen i bred enighet och att den nya skollagen ska kunna verka under lång tid. Det är därför viktigt att förslaget är brett förankrat innan det överlämnas till riksdagen.

Som jag redovisat pågår många insatser för att förbättra arbetsmiljön i skolan. Statens uppgift är att lyfta fram vikten av arbetsmiljöfrågorna och bidra till kompetensutveckling samt att stödja skolans huvudmän som har ansvaret för arbetsmiljön.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.