arbetsmiljön i skolan

Skriftlig fråga 2004/05:1565 av Nylander, Christer (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-05-02
Anmäld
2005-05-09
Besvarad
2005-05-11
Svar anmält
2005-05-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 maj

Fråga 2004/05:1565

av Christer Nylander (fp) till statsrådet Ibrahim Baylan om arbetsmiljön i skolan

Skollokalerna i svenska skolor är av mycket skiftande kvalitet. Det finns skolor som ger god arbetsmiljö för elever och lärare, men det finns också skolor som har dålig kvalitet och dålig arbetsmiljö.

Myndigheten för skolutveckling har nyligen givit ut en skrift @ Lärande och fysisk miljö @ där man ger en kunskapsöversikt om samspelet mellan den fysiska miljön i förskola och skola och lärandet.

Resultaten från diverse studier tyder på att dålig arbetsmiljö kan vara en del i förklaringen till att många elever missar kunskapsmålen.

Det behövs därför ett lyft av den fysiska miljön i svensk skola. Det handlar om att ge fler elever chans att nå kunskapsmålen, att ge fler elever möjlighet att må bättre och det handlar om att markera skolans status i samhället.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att få en generell förbättring av den fysiska arbetsmiljön i skolan?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1565 besvarad av

den 11 maj

Svar på fråga 2004/05:1565 om arbetsmiljön i skolan

Statsrådet Ibrahim Baylan

Christer Nylander har frågat vilka åtgärder jag avser att vidta för att få en generell förbättring av den fysiska arbetsmiljön i skolan.

En väl fungerande arbetsmiljö är ett krav som alla i skolan har rätt att ställa. Förskolan är tillsammans med skolan Sveriges största arbetsplats. En säker och trygg miljö är en viktig förutsättning för att främja lärande för alla barn och ungdomar i förskola och skola. Elever omfattas av arbetsmiljölagen (1997:1160) från den första dagen i skolan. Elevernas delaktighet och medverkan i skolans arbetsmiljöarbete är både en viktig arbetsmiljöfråga och en demokratifråga. För skolans arbetsmiljö gäller samma regler som för andra arbetsplatser.

Många av bristerna i skolans arbetsmiljöarbete har visat sig bero på okunnighet om bestämmelserna i arbetsmiljölagen och på hur dessa ska tillämpas. För att förbättra elevskyddsombudens möjligheter att delta i skolans arbetsmiljöarbete har regeringen gett Statens skolverk i uppdrag att utfärda föreskrifter om elevskyddsombud. Skolverkets föreskrifter om elevmedverkan i skolans arbetsmiljöarbete genom elevskyddsombud (SKOLFS 2004:13)trädde i kraft den 1 juli 2004. I föreskrifterna förtydligas elevskyddsombudens roll. Vidare anges att rektor är skyldig att se till att eleverna informeras om arbetsmiljöarbetet och om deras rätt att delta genom elevskyddsombud. Det finns ett stort behov av att informera om bestämmelsernas innebörd och att informera om stöd till hur man kan arbeta. Skolverket och Arbetsmiljöverket presenterade hösten 2004 en webbhandbok om hur man kan arbeta med arbetsmiljöfrågor i skolan (www.av.se/amnessidor/skolweb). Under hösten 2004 anordnade Skolverket och Myndigheten för skolutveckling tillsammans med andra myndigheter en konferens Tillsammans för en bra arbetsmiljö i skolan där bland annat Skolverkets föreskrifter och webbhandboken presenterades.

Arbetslivsinstitutet bedriver inom temat Skolliv forskningsprojekt med syfte att förbättra arbetsmiljön i skolan, för både elever och personal. På institutets webbplats finns verktyg som kan hjälpa elever och personal med det systematiska arbetsmiljöarbetet i skolan (www.skolliv.nu).

Sedan cirka ett år pågår en utredning om en översyn av vissa delar av arbetsmiljölagen (dir. 2004:91). I utredningen ingår bland annat att utreda frågan om tillämpningsområdet för arbetsmiljölagen bör utvidgas till att också omfatta barn i förskola och fritidshem samt att se över elevrepresentanternas befogenheter och pröva om det är möjligt att stärka bevakningen av elevernas arbetsmiljö. Uppdraget ska redovisas senast den 1 mars 2006.

Regeringen deltar även inom EU-samarbetet i den Europeiska arbetsmiljöveckan som i år kommer att ha inriktning mot buller.

Arbetslivsinstitutet anordnar till exempel under arbetsmiljöveckan en temadag om skolans ljudmiljö.

Enligt den ansvarsfördelning som gäller mellan staten och kommunerna är det kommunerna i egenskap av arbetsgivare och huvudman för skolan som tillsammans med rektor ansvarar för att skolan har en bra arbetsmiljö. Detta innefattar både den fysiska och den psykosociala arbetsmiljön för elever och personal som dagligen vistas i skolans lokaler. Arbetsmiljöverket reglerar i olika författningar hur arbetsmiljön ska utformas och olika gränsvärden för områden som ventilation och buller med mera. Arbetsmiljöverket är också tillsynsmyndighet för detta område.

Som jag redovisat pågår många insatser för att förbättra arbetsmiljön i skolan. Statens uppgift är att lyfta fram vikten av arbetsmiljöfrågorna och bidra till kompetensutveckling samt att stödja skolans huvudmän som har ansvaret för arbetsmiljön. Jag följer noga utvecklingen på detta område.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.