Arbetsmarknadsläget i Älvsbyns kommun

Skriftlig fråga 2019/20:2049 av Linda Modig (C)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2020-08-25
Överlämnad
2020-08-27
Anmäld
2020-09-03
Svarsdatum
2020-09-10
Sista svarsdatum
2020-09-10
Besvarad
2020-09-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Den 24 augusti 2020 blev tragedin ett faktum när Polarbröds anläggning i Älvsbyn ödelades i en förödande brand. Branden berör 260 anställda som nu går en oviss framtid till mötes. Förhoppningsvis kommer anläggningen att återuppbyggas, men innan den är klar är att ta i bruk, behöver de som jobbat på Polarbröd få sin försörjning någon annanstans ifrån. Älvsbyn hade i juli 2020 en ökning med 32,9 procent av öppet arbetslösa och sökande i program jämfört med förra året. Arbetsmarknadssituationen i Älvsbyn var således tuff redan före branden.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att mildra de effekter på arbetsmarknaden som Polarbrödsbranden i Älvsbyn innebär?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:2049 besvarad av Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)



A2020/01800/A

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknadsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:2049 av Linda Modig (C)
Arbetsmarknadsläget i Älvsbyns kommun

Linda Modig har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att mildra de effekter på arbetsmarknaden som Polarbrödsbranden i Älvsbyn innebär.

Polarbröd är en avgörande del av den lokala arbetsmarknaden i Älvsbyn och en riktig tillväxtmotor i norr. Nu står Polarbröd och Älvsbyn inför sin största utmaning hittills. Företaget har varslat en stor del av de fast anställda och många av de tillfälligt anställda kommer att förlora jobbet när deras avtal inte förlängs.

Statsminister Stefan Löfven och jag har besökt Älvsbyn för att möta de drabbade och informera oss om arbetet med att hantera konsekvenserna av branden. Det finns en etablerad dialog mellan kommunen, Arbetsförmedlingen och andra aktörer för att samordna de insatser som kommer att krävas. Arbetsförmedlingen har vidtagit omedelbara åtgärder genom kontakt med kommunalråd och kommundirektör i Älvsbyn.

När anställda varslas om uppsägning aktiveras Arbetsförmedlingens varselorganisation. Arbetsförmedlingen har stor erfarenhet av att agera vid större varsel och har särskilda rutiner för dessa situationer. Arbetsförmedlingen har sedan coronapandemin blev ett faktum förstärkt den nationella funktion inom myndigheten som hanterar inkomna anmälningar om varsel.

I samband med större varsel har Arbetsförmedlingen möjlighet att samverka med arbetsgivaren som varslat om uppsägning, arbetstagar- och omställningsorganisationer och kommunen men även vid behov med regionerna, Tillväxtverket och länsstyrelsen. Även det stöd som parternas omställningsorganisationer erbjuder till personer som sägs upp fyller en viktig roll för omställningen vid större varsel.

För den som blir arbetslös kan hela Arbetsförmedlings verktygslåda med program och insatser användas utifrån aktuellt regelverk och de behov som den arbetssökande har. I regionen runt Älvsbyn finns exempelvis flera arbetsmarknadsutbildningar anpassade efter arbetsgivares rekryteringsbehov. Det finns bland annat utbildning till plåtslagare, yrkesförare till buss och lastbil samt vårdbiträdesutbildning. Samtliga är bristyrken.

Regeringen har vidtagit kraftfulla åtgärder för att minska de negativa effekterna av coronapandemin. Många av dessa åtgärder kommer underlätta också i Älvsbyn. Det gäller bl.a. förändringarna i a-kassan som innebär att fler omfattas av den ekonomiska trygghet som a-kassan ger under omställning till nytt arbete. Regeringen har också tillfört medel för fler platser inom regionalt yrkesvux, yrkeshögskolan, folkhögskolan och den högre utbildningen, vilket kan underlätta för den som vill fördjupa sin kompetens inom sitt yrke eller växla till ett annat yrke. Många av dessa utbildningar finns i dag tillgängliga på distans.

Jag vill vara tydlig med att företaget, och hela Älvsbyn, ska känna att de har regeringens fulla stöd. 

Stockholm den 10 september 2020

Eva Nordmark

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.