Arbetsmarknadskonflikt vid kollektivavtal

Skriftlig fråga 2016/17:566 av Hans Rothenberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-12-19
Överlämnad
2016-12-21
Besvarad
2017-01-04
Sista svarsdatum
2017-01-04
Svarsdatum
2017-01-04
Anmäld
2017-01-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Göteborgs hamn har under hösten varit föremål för en arbetsmarknadskonflikt. Konsekvenserna för svensk industri blir betydande då handelslogistiken störs, med osäkra leveranser som följd. Konflikten är särskilt anmärkningsvärd då arbetsgivarna i de svenska hamnarna faktiskt har ett gällande kollektivavtal men där det är en annan facklig organisation än den avtalsslutande som är konfliktparten.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Avser ministern att ta några lagstiftningsinitiativ eller vidta några andra generella åtgärder för att hitta en långsiktig lösning på denna fackliga problematik?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:566 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

Dnr A2016/02495/ARM

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknads- och etableringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:566 av Hans Rothenberg (M) Arbetsmarknadskonflikt vid kollektivavtal

Hans Rothenberg har frågat mig om jag avser att ta några lagstiftningsinitiativ eller vidta några andra generella åtgärder för att hitta en långsiktig lösning på den fackliga problematiken i konflikten i Göteborgs hamn.

Som jag nyligen svarat på en liknande riksdagsfråga från Mats Persson (L) bygger den svenska arbetsmarknadsmodellen på att parterna reglerar villkoren på arbetsmarknaden genom överenskommelser om löne- och anställningsvillkor. Rätten att vidta stridsåtgärder är grundlagsfäst i regeringsformen och gäller om inte annat följer av lag eller avtal.

I medbestämmandelagen regleras de närmare förutsättningarna och begränsningarna ifråga om stridsåtgärders lovlighet, en skadeståndssanktion för olovliga stridsåtgärder och den fredsplikt som råder i kollektivavtalsförhållanden. Regeringen har inte för avsikt att ändra dessa grundelement för den svenska modellens funktionssätt, som förutsätter ett ömsesidigt förtroende mellan parterna och att parterna gemensamt tar ansvar för att modellen fungerar på avsett sätt.

När det gäller den pågående tvisten i Göteborgs Hamn kan jag konstatera att arbetsgivaren och Hamnarbetarförbundet, ett förbund som står utanför LO, inte är bundna av kollektivavtal i förhållande till varandra. Precis som Hans Rothenberg konstaterar är arbetsgivaren i stället redan bunden av det kollektivavtal som gäller mellan Transportarbetareförbundet och Sveriges Hamnar och som reglerar verksamhet för hamn- och stuveriarbete i Sverige.

Jag konstaterar också att Medlingsinstitutet på gemensam begäran från parterna har utsett medlare i konflikten som fortsatt står till parternas förfogande. Regeringen följer frågan nära.

Stockholm den 22 december 2016

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.