arbetsmarknadens parter och arbetsmiljön

Skriftlig fråga 1999/2000:868 av Wahlström, Göte (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-04-27
Anmäld
2000-05-03
Besvarad
2000-05-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 april

Fråga 1999/2000:868

av Göte Wahlström (s) till statsrådet Mona Sahlin om arbetsmarknadens parter och arbetsmiljön

Svensk fackföreningsrörelse konstaterar, helt berättigat och med glädje, att regeringen i vårbudgeten satsar på sysselsättning och på kampen mot arbetslöshet. Ett område som är förknippat med den nya arbetsmarknadssituationen är det lokala arbetsmiljöarbetet. Bland arbetstagarnas organisationer förs nu en bred debatt om "det goda arbetet" och kopplingen till arbetsmiljön inom framtidens arbetsmarknad.

Löntagarorganisationerna ser de ökade sjuktalen som ett växande problem vilket hänger samman med dåliga arbetsmiljöer och därmed uppkomna arbetsskador. Förebyggande arbetsmiljöarbete är därför en viktig fråga. I detta arbete är det viktigt att det finns en lagstiftning som skapar rätt förutsättningar. Enligt uppgift så bereds nu frågor, kopplade till arbetsmiljö, arbetsskador och rehabilitering, inom flera departement. Att få en helhetssyn på frågan synes mig vara mycket angeläget, liksom att man blickar framåt mot framtidens arbetsmarknad.

Min fråga till statsrådet Mona Sahlin är vilka åtgärder statsrådet är beredd att vidta för att arbetsmarknadens parter med kraft ska ta sig an arbetsmiljöproblematiken.

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:868 besvarad av

den 8 maj

Svar på fråga 1999/2000:868 om arbetsmarknadens parter och arbetsmiljön

Statsrådet Mona Sahlin

Göte Wahlström har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att arbetsmarknadens parter med kraft ska ta sig an arbetsmiljöproblematiken.

Jag vill till att börja med instämma i behovet av en helhetssyn när det gäller sjukskrivningar, arbetsskador, förebyggande arbetsmiljöarbete och rehabilitering. Jag vill peka på att Näringsdepartementet för sin del i samband med vårpropositionen år 2000 har angivit att arbetsmiljöfrågorna, förutom t.ex. sysselsättning och kompetensutveckling, är prioriterade frågor.

I januari tillsatte jag på regeringens uppdrag en arbetsgrupp inom Regeringskansliet med uppgift att analysera den stora ökningen av arbetsbetingad ohälsa som har samband med stress och andra organisatoriska och sociala faktorer. Arbetsgruppen ska ta fram en handlingsplan som anger en strategi för att komma till rätta med utvecklingen och för att åstadkomma en förnyelse av arbetsmiljöarbetet. I gruppen ingår representanter för olika departement inom Regeringskansliet och experter från berörda myndigheter. I gruppens uppgifter ingår bl.a. att överväga arbetsmarknadsparternas roll i det framtida arbetsmiljöarbetet. En referensgrupp i vilken parterna ingår har knutits till arbetsgruppen.

Arbetsgruppen ska lämna en första rapport den 15 maj 2000. Slutrapporten ska lämnas senast den 1 september 2000.

I övrigt pågår det arbete i ett flertal utredningar som berör de aktuella frågorna. Det gäller t.ex. Sjukförsäkringsutredningen (S 1999:54) och Utredningen om den arbetslivsinriktade rehabiliteringen (S 1999:08). Ett gemensamt beredningsarbete inom Regeringskansliet för att komma till rätta med den ökande ohälsan och dess kostnader kommer vidare att fortsätta i höst.

Jag är mot den här bakgrunden inte beredd att för närvarande redovisa vilka åtgärder som jag anser bör vidtas på arbetsmiljöområdet. Jag kan dock konstatera att det finns ett stort utrymme för arbetsmarknadsparternas egna initiativ och åtgärder på området.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.