Arbetslöshetssiffror enligt EU-standard

Skriftlig fråga 2005/06:1032 av Tiefensee, Roger (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-02-17
Anmäld
2006-02-17
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-02-27
Svar anmält
2006-03-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 februari

Fråga 2005/06:1032 av Roger Tiefensee (c) till statsrådet Hans Karlsson (s)

Arbetslöshetssiffror enligt EU-standard

Enligt Statistiska centralbyrån fanns det i december förra året 89 000 arbetssökande studenter som saknas i statistiken över öppet arbetslösa. Om även dessa människor skulle räknas in i arbetslöshetsstatistiken skulle den öppna arbetslösheten stiga till 7,2 % från den nuvarande nivån 5,4 %.

Att Sveriges och EU:s sätt att beräkna arbetslöshetssiffror skiljer sig åt ställer till problem när jämförelser ska göras, framför allt när den svenska arbetslösheten ska jämföras med EU:s genomsnitt, eller EU:s medlemsländers motsvarande arbetslöshetssiffror. Inte minst svenska statsråd har för vana att göra dylika jämförelser.

När en jämförelse i dag görs mellan Sverige och EU vad gäller nivån på arbetslöshet blir resultatet en missvisande, närmast förrädisk, fördel för Sverige.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa jämförbarheten mellan Sveriges och EU:s sätt att redovisa arbetslösheten?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1032 besvarad av

den 27 februari

Svar på fråga 2005/06:1032 om arbetslöshetssiffror enligt EU-standard

Statsrådet Hans Karlsson

Roger Tiefensee har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa jämförbarheten mellan Sveriges och EU:s sätt att redovisa arbetslösheten.

Den officiella arbetsmarknadsstatistiken publiceras av Statistiska centralbyrån och utformas utan medverkan av regeringen. Skälet till att den svenska arbetslöshetsdefinitionen skiljer sig från den internationella (ILO:s) är att vi i Sverige anser det vara mer korrekt att inte inkludera gruppen heltidsstuderande som söker arbete, då gruppen innehåller till exempel personer som deltar i arbetsmarknadsutbildning och högskolestuderande, vilka inte ska räknas in i arbetskraften.

Vad gäller internationella jämförelser är jämförbarheten ändå god. Under 2005 genomgick SCB:s arbetskraftsundersökning, som redovisar den officiella arbetslöshetsstatistiken, en omläggning som ytterligare förbättrat denna. I internationella sammanhang redovisas den svenska arbetslösheten enligt ILO:s definition och är därmed direkt jämförbar med andra länders arbetslöshet.

 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.