arbetslösheten

Skriftlig fråga 2004/05:1420 av Tiefensee, Roger (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-04-14
Anmäld
2005-04-14
Besvarad
2005-04-20
Svar anmält
2005-04-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 april

Fråga 2004/05:1420

av Roger Tiefensee (c) till statsrådet Hans Karlsson om arbetslösheten

Det var med stor förvåning jag tog del av den intervju som statsrådet gett till TT den 12 april med anledning av presentationen av en socialdemokratisk rapport.

I TT-telegrammet avfärdar statsrådet kritiken mot regeringen för den höga arbetslösheten och utanförskapet från arbetsmarknaden med följande: "Det är ju inte samma miljon idag som igår och som imorgon. Det går nedåt på alla områden. Det är en myt att påstå att människor bara flyttas runt i olika kolumner."

Vidare säger statsrådet i intervjun med hänvisning till den förda politiken: "Vi har en politik och en modell som fungerar." Signalen kan inte tolkas på annat sätt än att statsrådet accepterar att långt över en miljon människor står utanför arbetsmarknaden. Uttalandet snarast legitimerar att Sverige ska ha hög arbetslöshet och många människor beroende av stöd och bidrag för sin försörjning. Något som betyder att statsrådet verkar ha gett upp regeringens sysselsättningsmål.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Hans Karlsson:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att skapa förutsättningar för ett bättre företagsklimat och därmed möjligheterna till riktiga jobb?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1420 besvarad av

den 20 april

Svar på fråga 2004/05:1420 om arbetslösheten

Statsrådet Hans Karlsson

Roger Tiefensee har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att skapa förutsättningar för ett bättre företagsklimat och därmed möjligheter till riktiga jobb.

Arbetsmarknadspolitiken verkar för nya arbetstillfällen i huvudsak genom insatser på utbudssidan av ekonomin. Ett exempel är arbetsmarknadsutbildning som bidrar till att säkerställa god tillgång till kompetent arbetskraft, särskilt inom kompetensområden som av Ams karakteriseras som bristyrken.

För närvarande deltar ca 28 000 personer i förberedande och yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning. Detta bidrar till att lönedriven inflation undviks, vilket ger förutsättning för låga räntor. Låga räntor är en grundbult i ett gott företagsklimat och arbetsmarknadspolitiken spelar en viktig roll för att åstadkomma detta.

På efterfrågesidan av ekonomin samverkar flera politikområden. 2 miljarder kronor satsas under en tioårsperiod för att stärka möjligheterna till kommersialisering av forskningsresultat och innovationer i näringslivet. Andra insatser är åtgärder för exportsatsningar, ett handlingsprogram för minskad administration för företag samt ett utökat nationellt entreprenörskapsprogram.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.