Till innehåll på sidan

arbetslösheten bland museologer och arkeologer

Skriftlig fråga 2003/04:759 av Wikström, Cecilia (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-02-13
Anmäld
2004-02-13
Besvarad
2004-02-18
Svar anmält
2004-02-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 februari

Fråga 2003/04:759

av Cecilia Wikström (fp) till kulturminister Marita Ulvskog om arbetslösheten bland museologer och arkeologer

Ny statistik visar tydligt att arbetslöshetssiffrorna bland kulturarbetare den senaste tiden ökat dramatiskt.

DIK-förbundet redovisar en arbetslöshet på 11,3 % i januari månad. Detta överstiger avsevärt den generella arbetslösheten i landet.

Museologer och arkeologer är akademiker med gedigen utbildning. Många av dem har ägnat många år åt hängivna studier och forskningsarbete inom områden som är mycket viktiga för kulturen. Ett stort antal av dem har dessutom publicerat betydande artiklar och avhandlingar. I dag tas de inte till vara som de resurser inom svenskt kulturliv som de är, utan framlever sina liv som arbetslösa, eftersom antalet arbetslösa museologer och arkeologer vuxit alarmerande. Nu uppgår arbetslösa inom dessa yrkeskategorier till hela 16,8 %.

Jag vill mot bakgrund av ovanstående fråga kulturministern vilka åtgärder hon har för avsikt att vidta för att stävja den tilltagande arbetslösheten bland museologer, arkeologer och övriga akademiker inom kultursektorn.

Svar på skriftlig fråga 2003/04:759 besvarad av

den 18 februari

Svar på fråga 2003/04:759 om arbetslösheten bland museologer och arkeologer

Kulturminister Marita Ulvskog

Cecilia Wikström har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att stävja den tilltagande arbetslösheten bland museologer, arkeologer och övriga akademiker inom kultursektorn. I frågan hänvisar Cecilia Wikström till uppgifter som redovisats av DIK-förbundet om den ökande arbetslösheten inom kultursektorn.

DIK-förbundet har bland annat redovisat resultatet av en enkät till landets kulturchefer som visar att det stora flertalet av kommunerna kommer att skära ned på anslagen till kulturverksamheten under 2004, med en stigande arbetslöshet som följd. Detta är bekymmersamt.

För att verkligen hävda kulturens egenvärde, dess kvalitet och integritet och dess likvärdighet över hela landet är det nödvändigt med en kraftfull nationell kulturpolitik. Därför har den statliga kulturbudgeten tillförts betydande nya resurser. Därtill är det en prioriterad fråga för hela regeringen att upprätthålla en väl fungerande arbetsmarknad med full sysselsättning och god ekonomisk tillväxt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.