Arbetslöshet bland ungdomar

Skriftlig fråga 2005/06:1188 av Nylander, Christer (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-03-13
Anmäld
2006-03-13
Besvarad
2006-03-22
Svar anmält
2006-03-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 mars

Fråga 2005/06:1188 av Christer Nylander (fp) till finansminister Pär Nuder (s)

Arbetslöshet bland ungdomar

Världsekonomin utvecklas starkt. Sverige lyfts med i en god konjunktur. Men arbetslösheten bland ungdomar ökar.

Ungdomsarbetslösheten har ökat med 30 % under de knappt fyra år som gått sedan valet 2002. 40 000 ungdomar (18@24 år) är registrerade som arbetslösa. Det är en ökning med 7 500 under mandatperioden och en ökning med 1 000 bara det senaste året.

Det är tydligt att den politik som hittills förts inte räcker till för att få ned ungdomsarbetslösheten. Detta är mycket oroande.

Vilka förändringar i företagarpolitiken och skattepolitiken avser ministern att vidta för att få ned arbetslösheten bland ungdomar?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1188 besvarad av

den 22 mars

Svar på fråga 2005/06:1188 om arbetslöshet bland ungdomar

Näringsminister Thomas Östros

Christer Nylander har frågat finansministern vilka förändringar i företagarpolitiken och skattepolitiken han avser att vidta för att få ned arbetslösheten bland ungdomar.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

En politik som främjar företagens konkurrenskraft och bidrar till fler och växande företag är en viktig del i regeringens arbete för ökad sysselsättning och välfärd. Sverige har ett starkt utgångsläge. Förra året startades 41 600 nya företag. Inte på 20 år har nyföretagandet varit så högt.

I Sverige har vi för närvarande en kraftig befolkningsökning bland ungdomar i åldern 16@24 år. Parallellt med denna ökning har vi haft en svag efterfrågan på arbetsmarknaden vilket särskilt drabbat ungdomar som ännu inte hunnit etablera sig på arbetsmarknaden. För att motverka utslagning och långtidsarbetslöshet i denna grupp är det nödvändigt med en kombination av olika insatser. Därför genomför regeringen dels åtgärder som gör det enklare att vara företagare, att bli företagare och att växa som företagare, dels åtgärder inom arbetsmarknads- och utbildningspolitiken som bidrar till minskad arbetslöshet, höjd utbildningsnivå hos arbetslösa ungdomar och till att fler ungdomar fullföljer en gymnasieutbildning.

För att främja entreprenörskap hos unga har regeringen beslutat om en treårig nationell satsning. Satsningen riktar sig framför allt till skolan och högskolan och omfattar 130 miljoner kronor under perioden 2005@2007. Elever och studenter får råd och utbildning i frågor kring entreprenörskap och även möjlighet att på olika sätt prova på företagande.

Därutöver har regeringen under mandatperioden vidtagit en rad åtgärder för att generellt sett förbättra klimatet för entreprenörer. För att förbättra kapitalförsörjningen har regeringen beslutat att under en tioårsperiod satsa närmare 2 miljarder kronor för att stärka möjligheterna till kommersialisering av forskningsresultat och innovationer i näringslivet. Regeringens handlingsprogram för att förenkla för småföretagen omfattar över 300 åtgärder för att minska företagens administrativa kostnader, av vilka hälften redan är genomförda. För att stärka forskning och utveckling i småföretag satsas 900 miljoner kronor de närmaste åren.

Regeringen genomför även en rad strategiska skattesänkningar. Arbetsgivaravgifterna för enmansföretagare som anställer en medarbetare sänks till 10,21 %, vilket bland annat bidrar till att stimulera anställning av ungdomar. För att underlätta generationsskiften har arvs- och gåvoskatten avskaffats. Den övervägande delen av de bolag som drivs av ungdomar omfattas även av de nyligen reformerade skattereglerna för delägare i fåmansbolag, de så kallade 3:12-reglerna. Dessa förbättringar kommer att ge 1 miljard kronor i sänkt skatt till småföretagen.

Regeringen har tagit en rad initiativ inom arbetsmarknadspolitiken för att motverka utslagning och långtidsarbetslöshet bland ungdomar. Bland annat infördes från den 1 januari 2006 lärlingsplatser för arbetslösa ungdomar. Vidare har regeringen beslutat att allmänt anställningsstöd under 2006 ska få lämnas för ungdomar redan från sex månaders inskrivningstid i syfte att ge arbetsförmedlingen ett effektivare verktyg för att få ut ungdomar på arbetsmarknaden.

Regeringen har i en lagrådsremiss i februari 2006 föreslagit ändringar i anställningsskyddslagen. Förslagen innebär bland annat att avtal om fri visstidsanställning ska få träffas. Den nya möjligheten gör det lättare att under en inledande period anställa tidsbegränsat utan angivande av skäl. Detta kan antas komma inte minst ungdomar till del. Om en arbetstagare under en femårsperiod har varit anställd hos samma arbetsgivare i en eller flera fria visstidsanställningar i sammanlagt mer än 14 månader övergår anställningen i en tillsvidareanställning.

Jag anser därmed att regeringen vidtar en mängd åtgärder för att få ned arbetslösheten bland ungdomar och underlätta för dessa att komma in på arbetsmarknaden.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.