Till innehåll på sidan

arbetslösa och arbetshandikappade i Gävleborgs län

Skriftlig fråga 1998/99:751 av Marcelind, Ragnwi (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-06-18
Besvarad
1999-08-09
Anmäld
1999-09-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:751 av Ragnwi Marcelind (kd) till finansministern om arbetslösa och arbetshandikappade i Gävleborgs län

den 18 juni

 

Den 1 april i år genomförde regeringen, utan att informera vare sig riksdagen eller myndigheterna om konsekvenserna, en ändring i myndigheternas anslagsförordning som på många håll lett till oacceptabla konsekvenser. Planerade utbetalningar har fått ställas in, och planerad verksamhet har fått skjutas på framtiden eller helt utebli.

För Gävleborgs län innebär regeringens bristfälliga hantering bl.a. att anslagen till arbetsmarknadsutbildning plötsligt under pågående budgetår enligt uppgift minskar med 73 miljoner kronor. Vidare innebär förändringen för länet att 9 miljoner kronor skall sparas in på särskilda åtgärder för arbetshandikappade. AMS har infört anställningsstopp för arbetshandikappade för att om möjligt klara de plötsligt uppkomna sparkraven.

Regeringens besparingar slår på ett orimligt men träffsäkert sätt mot svaga grupper i ett län med en redan mycket svag arbetsmarknad.

Mot denna bakgrund vill jag fråga finansministern:

 

Avser finansministern att vidta några åtgärder för att mildra de dramatiska effekter som uppstått för Gävleborgs län till följd av anslagsbesparingar och av den ändrade anslagsförordningen?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:751 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:751 om arbetslösa och arbetshandikappade i Gävleborgs län
    Näringsminister Björn Rosengren

den 9 augusti

 

Ragnwi Marcelind har frågat finansministern om han avser vidta några åtgärder för att milda de effekter som uppstått för Gävleborgs län till följd av anslagsbesparingar och av den ändrade anslagsförordningen. Efter samtal med finansministern har vi kommit överens om att jag som näringsminister i stället bör svara på frågan.

Det är riktigt, som Ragnwi Marcelind säger, att AMS disponerar mindre medel för arbetsmarknadspolitiska åtgärder år 1999 än förra året. Orsaken till indraget är dels att AMS under en följd av år inte använt sina tilldelade medel, dels att arbetsmarknadssituationen förbättrats, dels att det var nödvändigt med en besparing för att inte utgiftstaket för regeringen skulle överskridas. Denna besparing får dock inte leda till att antalet utförsäkrade ökar på grund av medelsbrist. Jag följer utvecklingen noga.

Vad gäller anslaget för särskilda åtgärder för arbetshandikappade så är bilden annorlunda. Å ena sidan har anslaget förstärkts med 90 miljoner kronor för detta år. Å andra sidan överskred AMS budgeten med ca 300 miljoner kronor förra året. Det betyder att AMS innevarande budgetår måste minska sina utgifter med ca 210 miljoner kronor för att åter hamna i balans. Fördelningen av besparingen samt fördelningen ut till länen är en fråga för AMS.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.