arbetslösa i Ja till EMU-kampanj

Skriftlig fråga 2002/03:1274 av Sköld Jansson, Camilla (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-08-04
Besvarad
2003-08-18
Svar anmält
2003-09-16
Anmäld
2003-09-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 augusti

Fråga 2002/03:1274

av Camilla Sköld Jansson (v) till statsrådet Hans Karlsson om arbetslösa i Ja till EMU-kampanj

Att arbetslöshetsförsäkringen ska vara en omställningsförsäkring med både rättigheter och skyldigheter för den arbetssökande är vi överens om. Men är det rimligt att ställa krav på att arbetslösa ska tvingas delta i verksamheter som tar en tydlig politisk ställning?

Frågan ställs med anledning av att det i medierna framkommit uppgifter om att arbetslösa erbjudits arbete i en Ja till EMU-kampanj. AMS påpekar att regelverket för hur man bedömer om ett arbete är "lämpligt" eller ej, inte innehåller några undantag för sådan verksamhet. Det innebär att en arbetssökande som tackar nej till ett erbjudande om att propagera för ett ja till EMU kan förlora sin rätt till ersättning från a-kassan!

Nuvarande regelverk synes ge två utvägar; antingen tas ingen hänsyn till att verksamheten understöder en viss politisk uppfattning och den arbetslöses egna ställningstagande påverkar inte bedömningen av om arbetet kan betecknas som "lämpligt" eller ej. Den arbetslöse kan då tvingas till deltagande i en verksamhet som strider mot den egna uppfattningen. Alternativt kan arbetsförmedlingen ägna sig åt åsiktsregistrering för att kunna undanta vissa arbetssökanden från vissa arbetsuppgifter.

Min fråga till statsrådet är:

Avser arbetslivsministern att med anledning av ovanstående verka för att tydliggöra reglerna för vilka arbetsuppgifter som kan anses "lämpliga"?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:1274 besvarad av

den 18 augusti

Svar på fråga 2002/03:1274 om arbetslösa i Ja till EMU-kampanj

Statsrådet Hans Karlsson

Camilla Sköld Jansson har frågat om jag avser att tydliggöra reglerna för vilka arbetsuppgifter som kan anses lämpliga i arbetslöshetsförsäkringens mening.

Camilla Sköld Jansson konstaterar att arbetslöshetsförsäkringen ska vara en omställningsförsäkring med både rättigheter och skyldigheter. Hon ifrågasätter dock om det är rimligt att ställa krav på att de arbetslösa ska tvingas delta i verksamheter som tar tydlig politisk ställning.

Frågan ställs mot bakgrund av att det i medierna har framkommit uppgifter om att arbetslösa erbjudits arbete i en Ja till EMU-kampanj. Enligt Camilla Sköld Jansson har AMS sagt att regelverket för hur man inom arbetslöshetsförsäkringen bedömer om ett arbete är lämpligt eller ej inte innehåller några undantag för sådan verksamhet. Det innebär, enligt Camilla Sköld Jansson, att den som tackar nej till sådant erbjudande kan förlora sin rätt till arbetslöshetsersättning. Det leder till två alternativ anser Camilla Sköld Jansson: Antingen att sökanden kan tvingas ta arbete i strid mot sin egen uppfattning eller att arbetsförmedlingen skulle ägna sig åt åsiktsregistrering för att undanta vissa arbetssökande från vissa arbetsuppgifter.

Det är angeläget att lediga arbeten anmäls till arbetsförmedlingen så att arbetssökande får information om vilka lediga arbeten som finns. Den arbetslöse har då möjlighet att själv ta kontakt med arbetsgivaren och söka det arbete han eller hon önskar.

En annan fråga är vilka arbeten arbetsförmedlingen ska föreslå den sökande respektive anvisa den sökande till. En tredje fråga är vilka effekter detta har på arbetslöshetsförsäkringen.

Det finns personer som av ideologiska skäl inte kan tänka sig arbete inom försvarsindustrin, inte vill arbeta med djurhållning eller inom livsmedelsindustrin. Det finns de som av religiösa eller politiska skäl inte kan tänka sig arbete i vissa organisationer. Jag tror emellertid att det är angeläget att sökanden och arbetsförmedlaren kan ha en öppen dialog om vilka arbeten som kan passa den sökande utan att detta uppfattas om åsiktsregistrering. Förmedlaren kan ju inte på förhand veta hur sökande tänker. Det kan också vara en viss skillnad i att delta direkt i produktionen eller kampanjen eller att städa på kontoret.

Samtidigt är det viktigt att sökanden inte med en risk för nedsättning av arbetslöshetsersättningen av ekonomiska skäl känner sig tvungen att ta arbetsuppgifter i strid mot sin klart uttalade övertygelse. I det ligger att man inte ska behöva redovisa sin politiska uppfattning. Det kan i många fall räcka med att personen uttrycker ett motstånd mot att arbeta i någon politisk organisation, alltså inte ens i den vars uppfattning man delar. Det är min erfarenhet att arbetsförmedlingen i de allra flesta fall hanterar den här typen av frågor på ett balanserat sätt inte minst för att de aktuella arbetsgivarna hellre anställer personer som delar den ideologiska grunden för organisationens eller företagets verksamhet.

Mot denna bakgrund finner jag därför ingen anledning att vidta någon särskild åtgärd med anledning av frågan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.