Arbetslivskriminalitet i transportbranschen

Skriftlig fråga 2023/24:624 av Carina Ödebrink (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-02-18
Överlämnad
2024-02-19
Anmäld
2024-02-22
Svarsdatum
2024-02-28
Sista svarsdatum
2024-02-28
Besvarad
2024-02-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

På uppdrag av regeringen pågår sedan 2018 en samverkan mellan myndigheter för att motverka arbetslivskriminalitet. De myndigheter som i dag samverkar är Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten, Skatteverket och Åklagarmyndigheten. Arbetsmiljöverket ska samordna arbetet. Regeringsuppdraget handlar bland annat om att samla personal, att informera om och motverka arbetslivskriminalitet samt att utveckla samråd med arbetsmarknadens parter.

Arbetslivskriminaliteten är ett utbrett problem i samhället och är intimt förknippad med organiserad brottslighet. Förutom att arbetslivskriminaliteten orsakar stort lidande för enskilda och skapar osund konkurrens kostar den samhället stora belopp varje år.

Transportbranschen är i sammanhanget en verksamhet där arbetslivskriminalitet och organiserad brottslighet är utbredd, och trots lagstiftning och regelverk för att skapa sjysta villkor för löntagare och likvärdiga förutsättningar för branschen finns Transportstyrelsen och andra myndigheter på detta område inte med i myndighetssamverkan.

Jag vill därför fråga statsrådet Andreas Carlson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta, inom sitt ansvarsområde, för att också myndigheter inom transportsektorn ska finnas med i samverkan mot arbetslivskriminalitet?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:624 besvarad av Statsrådet Andreas Carlson (KD)

Svar på fråga 2023/24:624 Arbetslivskriminalitet i transportbranschen

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Svar på fråga 2023/24:624 av Carina Ödebrink (S)
Arbetslivskriminalitet i transportbranschen

Carina Ödebrink har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta, inom mitt ansvarsområde, för att myndigheter inom transportsektorn ska finnas med i samverkan mot arbetslivskriminalitet.

Det är viktigt att Transportstyrelsen genom sin tillståndsprövning och tillsyn stänger ute kriminella företag från att vara verksamma inom transportsektorn och att myndigheten vid sin tillsyn bl.a. säkerställer att det råder god efterlevnad av de regler som syftar till att tillförsäkra konkurrens på lika villkor, goda arbetsförhållanden och hög trafiksäkerhet.

Arbetslivskriminalitet utgör ett hot mot svenska företag, anställda och samhället i stort. Den skapar stor otrygghet, snedvrider konkurrensen och bidrar till den kriminella ekonomin. För att gemensamt kunna optimera arbetet mot fusk, arbetslivskriminalitet och organiserad brottslighet samt tillvarata kunskap och erfarenheter krävs det att myndigheter med olika ansvarsområden samverkar. Den 21 februari 2024 lämnade Delegationen mot arbetslivskriminalitet delbetänkandet Arbetslivskriminalitet – myndighetssamverkan, en myndighetsgemensam tipsfunktion, lärdomar från Belgien och gränsöverskridande arbete (SOU 2024:14). I delbetänkandet föreslår delegationen att de nio myndigheter som ingår i samverkan mot arbetslivskriminalitet inte bör utökas. Delegationen föreslår däremot att man inom samverkan mot arbetslivskriminalitet i högre grad bör involvera fler myndigheter i specifika frågor. Delbetänkandet bereds inom Regeringskansliet.

 

Transportsektorn är en av de särskilt utpekade sektorerna där arbetslivskriminalitet förekommer. Regeringen beslutade därför den 22 februari 2024 ett tilläggsdirektiv till Delegationen mot arbetslivskriminalitet som bl.a. innebär att delegationen ska analysera specifika arbetslivskriminella upplägg i näringsgrenen transport och föreslå effektiva åtgärder för att motverka arbetslivskriminaliteten (dir. 2024:26). I tilläggsdirektivet ingår även att delegationen ska se över hur fler aktörer kan bidra mer i arbetet mot arbetslivskriminalitet än i dag.

Stockholm den 27 februari 2024

 

 

 

Andreas Carlson

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.