Arbetskraftsinvandringen

Skriftlig fråga 2021/22:396 av Ludvig Aspling (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-01
Överlämnad
2021-12-01
Anmäld
2021-12-02
Svarsdatum
2021-12-08
Sista svarsdatum
2021-12-08
Besvarad
2021-12-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I dagarna föll den rödgröna regeringen, och Magdalena Andersson kunde slutligen tillträda som statsminister i en nu helt och hållet socialdemokratisk regering.

Detta torde få stor effekt på frågan om arbetskraftsinvandring, där Socialdemokraterna tidigare talat om att skärpa kraven ordentligt, bland annat med krav på heltid, krav på ordentliga bindande avtal, och rent av en myndighetsbaserad arbetsmarknadsprövning.

Sverigedemokraterna har alltid förordat dessa reformer, som sätter svenska arbetare och svenska villkor först, före lönedumpning, missbruk, utnyttjande av utlänningar och konkurrens genom dåliga villkor.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Avser statsrådet att återkomma med en proposition på arbetskraftsinvandringens område, och kommer propositionen i så fall motsvara utredningens förslag?​

Svar på skriftlig fråga 2021/22:396 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Ju2021/04030 Justitiedepartementet Integrations- och migrationsminister n Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:396 av Ludvig Asplund (SD)
Arbetskraftsinvandringen

Ludvig Asplund har frågat mig om jag avser att återkomma med en proposition på arbetskraftsinvandringens område och om propositionen i så fall kommer att motsvara utredningens förslag.

Statsministern har nyligen aviserat att det bör krävas ett anställningsavtal för att beviljas arbetstillstånd, i stället för nuvarande krav där det räcker med ett anställningserbjudande. Det är ett viktigt steg för att komma tillrätta med de problem vi ser med missbruk av systemet för arbetskraftsinvandring och utnyttjande av utländska arbetstagare. Regeringen kommer inom kort att besluta en lagrådsremiss baserad på delbetänkandet från Utredningen om arbetskraftsinvandring (SOU 2021:5).

I utredningens slutbetänkande (SOU 2021:88) lämnas ytterligare förslag för att motverka missbruk och exploatering. Betänkandet är under remissbehandling till och med den 8 februari 2022. Regeringen avser därefter att återkomma med ytterligare åtgärder med utgångspunkt i de förslag som lämnas i utredningens slutbetänkande.

Stockholm den 8 december 2021

Anders Ygeman

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.