Arbetskraftsinvandring

Skriftlig fråga 2016/17:118 av Johan Forssell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-10-13
Överlämnad
2016-10-14
Anmäld
2016-10-18
Svarsdatum
2016-10-26
Sista svarsdatum
2016-10-26
Besvarad
2016-10-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

På senare tid har flera fall uppmärksammats där arbetskraftsinvandrare har utvisats från Sverige. Detta trots att de jobbar, gör rätt för sig och av allt att döma har haft och har seriösa arbetsgivare.

Sverige behöver fler företag som startar, växer och anställer. Det ställer krav på ett konkurrenskraftigt näringsklimat med god tillgång till kvalificerad arbetskraft.

Arbetskraftsinvandring bidrar till att ett land utvecklas och till en växande ekonomi. Då krävs att inte stelbenta regler eller onödig byråkrati sätter hinder i vägen. Små misstag från en seriös arbetsgivare, vilka rättas till, ska inte behöva leda till att en person med jobb och egen försörjning utvisas från Sverige.

Regeringen har en pågående utredning om arbetskraftsinvandring (dir. 2015:75). Den är dock helt inriktad på att stävja missbruk. Att alla former av missbruk med koppling till arbetskraftsinvandring motarbetas är av stor vikt. Här har Moderaterna flera egna förslag. Samtidigt är det självklart att den arbetskraftsinvandrare som är anställd på ett seriöst företag, och som jobbar och gör rätt för sig, inte ska utvisas utan att det finns en rimlig anledning.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vad gör ministern och regeringen för att förbättra förutsättningarna för arbetskraftsinvandring?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:118 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2016/07072/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:118 av Johan Forssell (M) Arbetskraftsinvandring

Johan Forssell har frågat mig vad jag avser att göra för att förbättra förutsättningarna för arbetskraftsinvandring.

En väl fungerande kompetensförsörjning är viktig för svenska företag och för Sverige som kunskapsnation. Sverige behöver ett system för arbetskraftsinvandring som möter de behov som finns av att rekrytera kompetens utomlands, samtidigt som utländska arbetstagare skyddas mot utnyttjande.

De svenska reglerna för arbetskraftsinvandring infördes av den förra regeringen. Av förarbeten framgår att systemet inte får underlätta för oseriösa arbetsgivare att hitta arbetskraft genom att erbjuda villkor som är sämre än dem som gäller för arbetstagare som redan är bosatta i Sverige. För att ett arbetstillstånd ska beviljas krävs därför att lönen, försäkringsskyddet och övriga anställningsvillkor är i nivå med svenska kollektivavtal eller praxis inom yrket eller branschen.

Migrationsöverdomstolen har i två domar under 2015 slagit fast att en förlängningsansökan inte bör beviljas om förutsättningarna för arbetstillståndet inte har varit uppfyllda under den tidigare tillståndsperioden. Domstolen menar att en annan ordning skulle leda till att legitimiteten för hela systemet minskar.

Johan Forssell hänvisar i sin fråga till olika fall som på senare tid har uppmärksammats i media där arbetskraftsinvandrare har utvisats. Det är Migrationsverket som fattar beslut om arbetstillstånd. Som minister varken kan eller får jag uttala mig i enskilda ärenden. Jag kan och får inte heller ingripa i eller försöka påverka hur en myndighet eller domstol hanterar enskilda ärenden.

Jag är inte beredd att avvika från den grundläggande principen att arbetskraftsinvandring ska ske under goda villkor. Det är viktigt att inte skapa regler som leder till lönedumpning eller som underlättar för oseriösa arbetsgivare att fuska med anställningsvillkoren. Det är också viktigt att reglerna är förutsägbara och tydliga, så att fel inte uppstår.

Regeringen har, som Johan Forssell nämner i sin fråga, tillsatt en utredning som ska se över och förbättra skyddet för arbetskraftsinvandrare. Det handlar bland annat om utökade kontroller och sanktioner mot arbetsgivare som inte lever upp till reglerna. Utredningen ska också bedöma eventuella effekter av föreslagna åtgärder för effektiviteten i systemet för arbetskraftsinvandring. Uppdraget ska redovisas senast den 15 december 2016.

Jag följer givetvis utvecklingen på området, men vill inte föregripa den pågående utredningen.

Stockholm den 26 oktober 2016

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.