Till innehåll på sidan

arbetshjälpmedel till funktionshindrade

Skriftlig fråga 2004/05:945 av Heinemann, andre vice talman Kerstin (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-02-11
Anmäld
2005-02-14
Besvarad
2005-02-16
Svar anmält
2005-02-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 februari

Fråga 2004/05:945

av andre vice talman Kerstin Heinemann (fp) till socialminister Berit Andnor om arbetshjälpmedel till funktionshindrade

Personer med funktionshinder kan från Försäkringskassan få arbetshjälpmedel. Det har kommit till min kännedom att en person som tidigare har arbetshjälpmedel, men är i behov av komplettering till detta, har vägrats få hjälpmedlet på grund av att personen har fyllt 65 år. Den här personen är fullt arbetsför med ett fungerande hjälpmedel och önskar fortsätta att arbeta ytterligare några år.

I dag uppmanas ju medborgarna att fortsätta arbetslivet efter 65 års ålder, och då måste ju detta också vara möjligt för funktionshindrade.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Berit Andnor om hon ämnar vidtaga en förändring vad gäller åldersregeln för funktionshindrades rätt till arbetshjälpmedel.

Svar på skriftlig fråga 2004/05:945 besvarad av

den 16 februari

Svar på fråga 2004/05:945 om arbetshjälpmedel till funktionshindrade

Statsrådet Hans Karlsson

Kerstin Heinemann har frågat statsrådet Berit Andnor om hon ämnar vidta en förändring vad gäller åldersregeln för funktionshindrades rätt till arbetshjälpmedel. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Personer med funktionshinder ska ha samma möjligheter som andra att röra sig i samhället och delta i samma sammanhang. Arbetshjälpmedel fyller en viktig roll för att underlätta för personer med funktionshinder att komma in och stanna kvar på arbetsmarknaden.

Det är arbetsgivaren, Arbetsmarknadsverket och Försäkringskassan som ansvarar för att en arbetssökande eller anställd får de arbetshjälpmedel som han eller hon behöver. Arbetsgivarens ansvar regleras i arbetsmiljölagen (1977:1160), där det stadgas att arbetsgivaren ska ta hänsyn till arbetstagarens särskilda förutsättningar för arbetet genom att anpassa arbetsförhållandena eller vidta andra lämpliga åtgärder. Arbetsmarknadsverket svarar, i enlighet med förordningen (2000:630) om särskilda insatser för personer med arbetshandikapp, för bidrag till arbetshjälpmedel som behövs för att en arbetslös person med funktionshinder ska kunna få eller utföra arbete. Ansvaret gäller för de tolv första månaderna en person är anställd hos arbetsgivaren. Försäkringskassan svarar för motsvarande bidrag till anställda eller egenföretagare och fria yrkesutövare som är etablerade på arbetsmarknaden.

Försäkringskassans ansvar för arbetshjälpmedel regleras i lagen om allmän försäkring (1962:381) och förordningen (1991:1046) om ersättning från sjukförsäkringen enligt lagen om allmän försäkring i form av bidrag till arbetshjälpmedel. Bidrag till arbetshjälpmedel kan lämnas för att bryta en längre tids sjukskrivning, men det kan också fylla en viktig funktion som förebyggande åtgärd. Enligt nuvarande bestämmelser kan bidrag till arbetshjälpmedel lämnas längst till och med månaden före den då han eller hon fyller 65 år.

En översyn av systemet och ansvarsfördelningen för arbetshjälpmedel har nyligen gjorts. I betänkandet Hjälpmedel (SOU 2004:83) av LSS- och hjälpmedelsutredningen, som överlämnades till regeringen i augusti 2004, lämnas förslag till åtgärder för att underlätta möjligheterna för personer med funktionshinder att komma in och stanna kvar på arbetsmarknaden. Utredningens förslag bereds för närvarande i Regeringskansliet. I det sammanhanget kommer även åldersgränsen för arbetshjälpmedel att övervägas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.