Arbetsgivares utnyttjande av papperslösa

Skriftlig fråga 2009/10:46 av Wahlström, Göte (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-10-05
Anmäld
2009-10-08
Besvarad
2009-10-13
Svar anmält
2009-10-13
Besvarad
2009-10-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 oktober

Fråga

2009/10:46 Arbetsgivares utnyttjande av papperslösa

av Göte Wahlström (s)

till statsrådet Tobias Billström (m)

I Sverige finns i dag en stor grupp människor som lever utan uppehållstillstånd. Dessa människor lever ofta under ytterst otrygga förhållanden. De finns i Sverige som bland annat kvarstannande efter lagakraftvunna avvisningsbeslut eller som illegala migranter utan att ha sökt uppehållstillstånd av olika skäl. Antalet papperslösa sägs under åren ha ökat markant. Det är ingen önskad utveckling att människor lever i Sverige utanför det som brukar benämnas välfärdssamhället. Speciellt drabbas barnen i denna situation av utanförskap. De vuxna utnyttjas genom att exploateras på arbetsmarknaden av oseriösa arbetsgivare. En viktig åtgärd för såväl arbetsmarknaden som för att förebygga att människor lever gömda, är att motverka att oseriösa arbetsgivare anställer personer utan uppehållstillstånd. Arbetsgivare som anställer arbetskraft illegalt är inga välgörare, utan det handlar om att på olaglig väg tjäna snabba pengar på människors utsatthet. Enligt utlänningslagen är det ett brott att arbeta i Sverige utan arbetstillstånd och den som gör det kan dömas till böter. Arbetsgivaren kan dömas till böter eller fängelse enligt samma lag. På EU-nivå har en gemensam lagstiftning tagits fram för påföljder för arbetsgivare som anställer tredjelandsmedborgare som vistas olagligt i EU samt krav på arbetsgivarna att vidta förebyggande åtgärder och andra kontroller.

På svar i tidigare hemställan om kraftfullare agerande från regeringens sida har man instämt i kritiken men glidit undan vad gäller att lagföra arbetsgivare som uppenbart bryter mot lagen.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga ansvarigt statsråd vilka åtgärder han avser att vidta med anledning av att det förekommer att arbetsgivare anställer papperslösa.

Svar på skriftlig fråga 2009/10:46 besvarad av Statsrådet Tobias Billström

den 13 oktober

Svar på fråga

2009/10:46 Arbetsgivares utnyttjande av papperslösa

Statsrådet Tobias Billström

Göte Wahlström har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta med anledning av att det förekommer att arbetsgivare anställer papperslösa.

Med papperslösa synes Göte Wahlström avse personer som inte har tillstånd att vistas och arbeta i Sverige.

Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet har en utlänning i sin tjänst fastän utlänningen inte har föreskrivet arbetstillstånd kan dömas till böter, eller när omständigheterna är försvårande, fängelse i högst ett år. Vidare kan en arbetsgivare som har en utlänning i sin tjänst fastän utlänningen inte har arbetstillstånd få betala en särskild avgift – oavsett om straffansvar krävs ut. Det finns således redan möjlighet att ingripa mot oseriösa arbetsgivare.

Göte Wahlström nämner också det nyligen antagna EG-direktivet om sanktioner mot arbetsgivare. Enligt direktivet ska arbetsgivare kunna åläggas olika administrativa, finansiella och straffrättsliga sanktioner om de har överträtt förbudet att anställa en utlänning som saknar rätt att vistas i landet. Vidare ska behöriga myndigheter inspektera arbetsplatser för att kontrollera förekomsten av sådan olaglig anställning. Regeringen tillsatte den 25 juni i år en särskild utredare som har i uppdrag att föreslå hur direktivet ska genomföras i svensk rätt.

Förutom att ge förslag på hur de olika sanktionerna ska regleras i svensk rätt och hur effektiva inspektioner ska kunna säkerställas, har utredaren också i uppdrag att bland annat kartlägga hur gällande bestämmelser tillämpats under de senaste fem åren.

Mot ovanstående bakgrund finner jag det inte aktuellt att vidta någon särskild åtgärd i anledning av frågan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.