Arbetsförmedlingens regelverk

Skriftlig fråga 2012/13:387 av Gille, Agneta (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-03-14
Anmäld
2013-03-14
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2013-03-26
Besvarad
2013-03-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 mars

Fråga

2012/13:387 Arbetsförmedlingens regelverk

av Agneta Gille (S)

till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M)

Arbetslösheten i Sverige är hög; bara i Uppsala län är över 10 000 utan arbete. Samtidigt har regeringen infört stelbenta regler för Arbetsförmedlingen, vilka har gjort att Arbetsförmedlingen inte har kunnat använda tilldelade medel till utbildning eller åtgärder för arbetslösa. För år 2012 rör det sig om mer än 68 miljoner kronor som Arbetsförmedlingen i arbetsmarknadsområdet Uppsala inte har kunnat använda till insatser, utan skickat tillbaka. Under 2012 lämnade arbetsförmedlingarna i Sverige tillbaka totalt 6 miljarder till statskassan, varav 3 miljarder skulle ha gått till att göra inskrivna på Arbetsförmedlingen mer anställningsbara.

Nyligen presenterades en rapport från LO-distriktet i Mellansverige som visar att andelen som deltar i yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningar har minskat kraftigt sedan 2007. Samtidigt vill många företag anställa, men hittar inte rätt kompetens.

Forsmark behöver inom en snar framtid anställa ca 700 personer. I detta område är arbetslösheten hög. Tänk om Arbetsförmedlingen hade kunnat använda en del av dessa medel till att matcha ihop arbetslösa med jobb. 

Min fråga till arbetsmarknadsministern är:

Kommer arbetsmarknadsministern att verka för en ändring av Arbetsförmedlingens stelbenta regelverk, så att medlen kan användas på ett mer flexibelt sätt för att möjliggöra att fler arbetslösa kan få en utbildning eller en arbetsmarknadsåtgärd? 

Svar på skriftlig fråga 2012/13:387 besvarad av Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström

den 26 mars

Svar på fråga

2012/13:387 Arbetsförmedlingens regelverk

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström

Agneta Gille har frågat mig om jag kommer att verka för en ändring av Arbetsförmedlingens stelbenta regelverk, så att medlen kan användas på ett mer flexibelt sätt för att möjliggöra att fler arbetslösa kan få en utbildning eller en arbetsmarknadsåtgärd.

Regeringen avsätter stora resurser för arbetsmarknadspolitiska program och insatser. Det är korrekt att hela det anvisade anslaget för arbetsmarknadspolitiska program och insatser inte har använts under 2012. Närmare hälften av sparandet beror på att regeringen, mot bakgrund av den information vi hade då, beräknade att kostnaderna för arbetslöshetsersättning och aktivitetsstöd skulle vara högre.

Detta är inte något som Arbetsförmedlingen direkt kan påverka. Jämfört med 2011 har fler personer fått subventionerade anställningar via särskilt anställningsstöd eller subventionerade anställningar för personer med funktionsnedsättning, men insatserna har inte nått upp till den omfattning som regeringen beräknade. Detta förklarar huvuddelen av resterande anslagssparande.

Merparten av de medel som inte använts under 2012 har dock inte dragits in utan myndigheten har fått behålla ett omfattande anslagssparande. Jag vill poängtera att det viktiga inte är att alla medel används utan att de används på ett sådant sätt att de gör mest nytta och på bästa sätt bidrar till att motverka långvarig arbetslöshet. Syftet med just arbetsmarknadsutbildning är att underlätta för arbetssökande att få eller behålla ett arbete och att motverka brist på arbetskraft.

Volymerna i arbetsmarknadsutbildningen, inräknat den som sker inom jobb- och utvecklingsgarantin och jobbgarantin för ungdomar, är i nivå med 2006. Nu finns möjligheten för deltagarna i sysselsättningsfasen att ta del av arbetsmarknadsutbildning om den kan leda till arbete. Regeringen satsar även på yrkesutbildning för vuxna inom den kommunala vuxenutbildningen.

Det är Arbetsförmedlingens uppdrag att se till att de medel som myndigheten förfogar över fördelas så effektivt och bra som möjligt. Jag är övertygad om att stora ansträngningar görs för att de anvisade resurserna utnyttjas på ett effektivt sätt i syfte att motverka långvarig arbetslöshet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.