Arbetsförmedlingens personalpolitik

Skriftlig fråga 2012/13:141 av Brink, Josefin (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-11-26
Anmäld
2012-11-27
Besvarad
2012-12-05
Svar anmält
2012-12-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 november

Fråga

2012/13:141 Arbetsförmedlingens personalpolitik

av Josefin Brink (V)

till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M)

I en undersökning från fackförbundet ST tydliggörs det att många anställda på Arbetsförmedlingen den senaste tiden upplevt ett försämrat arbetsklimat. Anställda och till och med chefer inom myndigheten vittnar om att de beläggs med munkavle. 44 procent av medarbetarna och 26 procent av cheferna säger i undersökningen att de inte törs säga vad de tycker. Många är rädda för repressalier efter att såväl myndighetens generaldirektör som mellanchefer ska ha yttrat sig i denna riktning. 52,5 procent anser att de upplever ett tystare arbetsklimat det senaste året än tidigare.

Ett sådant arbetsklimat är förstås oacceptabelt på vilken arbetsplats som helst, men när det handlar om en statlig myndighet är det mycket allvarligt. Förutom att arbetsklimatet måste vara gott för de anställdas skull och för kvaliteten på verksamheten, så är yttrandefriheten viktig för allmänhetens insyn och möjligheterna till granskning.

I undersökningen blir det även tydligt att de anställda är kritiska mot vad man upplever som detaljerad toppstyrning, alltmer administrativa arbetsuppgifter och att inriktningen alltmer handlar om kvantitet snarare än kvalitet.

Min fråga till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström är:

Avser arbetsmarknadsministern att vidta åtgärder med anledning av de brister som uppdagats i Arbetsförmedlingens personalpolitik?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:141 besvarad av Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström

den 5 december

Svar på fråga

2012/13:141 Arbetsförmedlingens personalpolitik

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström

Josefin Brink har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder med anledning av de brister som uppdagats i Arbetsförmedlingens personalpolitik.

Arbetsförmedlingen är en myndighet med ett stort och viktigt uppdrag. De anställda ställs därför varje dag inför utmaningen att arbeta med några av våra största samhällsfrågor. Det är ingen lätt uppgift. Jag träffar ofta arbetsförmedlare och har stor respekt för deras insatser.

Målet för de statliga arbetsgivarna är en samordnad statlig arbetsgivarpolitik som säkerställer att kompetens finns för att nå verksamhetens mål. För att uppnå detta måste staten vara en attraktiv och föredömlig arbetsgivare. I myndighetsförordningen (2007:515) framgår bland annat att myndigheten ska skapa goda arbetsförhållanden och ta till vara och utveckla de anställdas kompetens och erfarenhet.

Den arbetsgivarpolitiska delegeringen i staten är långtgående. Det är myndighetschefen som svarar för myndighetens arbetsgivarpolitik. Delegeringen innebär att det är myndighetschefen som anställer, lönesätter, motiverar, utvecklar och avvecklar sin personal.

Arbetsgivarpolitiken styrs genom uppföljning. Regeringen följer upp såväl myndigheternas strategiska arbete med kompetensförsörjningen som hur myndigheterna bidrar till de delmål som satts upp för de statliga arbetsgivarna. Ett av delmålen är att arbetsmiljön i staten ska vara god.

Det är viktigt att myndigheterna tar sitt arbetsgivarpolitiska ansvar. I den årliga myndighetsdialogen ingår arbetsgivarpolitiken som en given del att följa upp och diskutera. I mina kontakter med Arbetsförmedlingens ledning kommer jag att följa upp den undersökning som frågeställaren refererar till, men framför allt den medarbetarundersökning som Arbetsförmedlingen genomför bland samtliga anställda i myndigheten.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.