Till innehåll på sidan

arbetsförmedlingens bemötande av akademiker

Skriftlig fråga 2004/05:1475 av Ericson, Lars-Ivar (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-04-21
Anmäld
2005-04-21
Besvarad
2005-04-27
Svar anmält
2005-04-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 april

Fråga 2004/05:1475

av Lars-Ivar Ericson (c) till statsrådet Hans Karlsson om arbetsförmedlingens bemötande av akademiker

Rapporten Kundperspektiv på Arbetsförmedlingen @ 60 arbetssökande akademikers syn på Arbetsförmedlingen redovisar olika akademikers upplevelser vid kontakter med arbetsförmedlingen. På grund av den rådande höga arbetslösheten bland akademiker så är förväntningarna på arbetsförmedlingens insatser höga. Tyvärr så visar rapporten att många arbetslösa akademiker blir besvikna när det gäller bemötande och kompetens från arbetsförmedlingens personal. Inom akademikerkåren så finns många personer som om de fick ett arbete skulle slippa bidragsberoende och bidra till landets välfärd. Därför är det angeläget att arbetsförmedlingens personal blir bättre på att ta till vara akademikernas önskan om ett arbete.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att akademikerna ska kunna få ett bättre bemötande vid landets arbetsförmedlingar?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1475 besvarad av

den 27 april

Svar på fråga 2004/05:1475 om arbetsförmedlingens bemötande av akademiker

Statsrådet Hans Karlsson

Lars-Ivar Ericson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att akademikerna ska kunna få ett bättre bemötande vid landets arbetsförmedlingar.

Jag vill inledningsvis framhålla att jag är väl medveten om att arbetslösheten bland akademiker har ökat. I takt med att utbildningsnivån i samhället ökar växer också andelen arbetssökande akademiker vid arbetsförmedlingen. Oavsett konjunkturläge är personer med universitets- och högskoleutbildning bättre rustade än många andra på arbetsmarknaden. Den relativa arbetslösheten bland akademiker är också lägre än bland personer med lägre utbildning. Under 2004 var arbetslösheten bland högskoleutbildade män 4,4 % och 3,3 % bland kvinnor enligt SCB:s arbetskraftsundersökning. För samtliga personer oavsett utbildningsbakgrund var den genomsnittliga arbetslösheten 5,9 % för män och 5,1 % för kvinnor under 2004. Arbetslösa akademiker har också kortare arbetslöshetstider än personer med lägre utbildningsnivå.

Av Arbetsmarknadsverkets regleringsbrev framgår klart och tydligt att de övergripande målen för arbetsmarknadspolitiken är att korta arbetslöshetstiderna och stödja de personer som har svårast att komma in på arbetsmarknaden. Dessa mål gäller generellt för alla arbetslösa oavsett utbildningsnivå.

Arbetsmarknadsstyrelsen har regeringens uppdrag att se till att arbetsförmedlingens service ska vara individanpassad och alla arbetssökande ska bemötas på ett korrekt sätt oavsett utbildningsnivå. Arbetsförmedlingarna ska stödja och bidra till att människor snabbt får arbete oavsett utbildningsnivå, ålder, kön eller etnicitet. Av alla arbetsförmedlare är mer än hälften akademiker och bland de nyanställda är andelen akademiker väsentligen högre. Det är min övertygelse att arbetsförmedlarna redan i dag har kompetens och god kännedom om arbetsgivarnas krav inom de flesta yrken, även de akademiska.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.