Arbetsförmedlingen

Skriftlig fråga 2017/18:1528 av Lars Hjälmered (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2018-06-18
Överlämnad
2018-06-19
Anmäld
2018-06-20
Sista svarsdatum
2018-06-27
Svarsdatum
2018-07-02
Besvarad
2018-07-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

I Svenskt Näringslivs nya rapport Jobbskaparnas bokslut. En inventering av regeringens initiativ 2014-2018 antyds att 53 av de 92 reformer för företagande som den rödgröna regeringen har genomfört sedan 2014 har varit skadliga för näringslivet i Sverige.

Exempelvis fortsätter regeringen att krama Arbetsförmedlingen trots att det är uppenbart att myndigheten inte fungerar.  För att undvika att direkt behöva hantera frågan valde regeringen och arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson i stället att tillsätta en utredning som ska vara klar i januari 2019.

Det ska sägas att det är svårt att vara arbetsförmedlare. Jobbet är slitigt, stressigt och med press från många olika håll på att leverera. Men Arbetsförmedlingen är en förlegad och daterad organisation som inte levererar, och som inte har gjort det på väldigt många år.

I dag är det färre än 15 procent av alla nya jobb som förmedlas via Arbetsförmedlingen, antingen via Platsbanken eller en arbetsförmedlare. Det är en förmedling som inte klarar av sitt grundläggande uppdrag, nämligen att förmedla jobb. Varje år spenderas 80 miljarder kronor på Arbetsförmedlingen, och myndigheten har lägst förtroende av samtliga myndigheter i vårt land hos svenska folket.

Det är därför rimligt att Arbetsförmedlingen avskaffas i sin nuvarande form och att myndighetens resurser utnyttjas på ett bättre sätt för att hjälpa människor att komma i arbete, inte minst de individer som i dag står längst ifrån arbetsmarknaden.

Jag vill fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Vilka arbetsmarknads- och samhällsekonomiska vinster ser ministern med att behålla Arbetsförmedlingen när det är en myndighet som inte klarar av sitt uppdrag?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1528 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)



A2018//01355/A

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknads- och etableringsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1528 av Lars Hjälmered (M)
Arbetsförmedlingen

Lars Hjälmered har frågat mig vilka arbetsmarknads- och samhällsekonomiska vinster jag ser med att behålla Arbetsförmedlingen när det är en myndighet som inte klarar av sitt uppdrag.

Sedan regeringen tillträdde är över ca 300 000 fler personer i arbete. Omkring 60 procent av denna ökning har tillkommit bland utrikes födda. Arbetsmarknaden är stark. Den starka efterfrågan på arbetskraft har medfört en stigande brist på arbetskraft med efterfrågade kompetenser samtidigt som antalet arbetslösa som står längre från arbetsmarknaden stiger. Att förbättra matchningen på arbetsmarknaden kräver insatser inom flera politikområden inte minst inom arbetsmarknadspolitiken. Där har Arbetsförmedlingen en viktig roll.

Sedan regeringen tillträdde har Arbetsförmedlingen fått tillgång till fler verktyg och bättre förutsättningar att genomföra sitt uppdrag. Det arbetsmarknadspolitiska regelverket har förenklats, förutsättningarna för lokal samverkan har förbättrats och möjligheterna för arbetslösa att utbilda sig har förstärkts. Regeringens styrning av Arbetsförmedlingen har ett tydligt fokus på resultat.

Styrningen av Arbetsförmedlingen var tidigare allt för detaljerad. Regeringen påbörjade omgående arbetet med att reformera styrningen och att genomföra förenklingar i det arbetsmarknadspolitiska regelverket för att ge större utrymme för arbetsförmedlarna att göra professionella bedömningar och för att effektivisera verksamheten.

Ungdomsarbetslösheten har sjunkit till den lägsta nivån sedan 2002. Ett stort antal unga har tillkommit som nyanlända inom ramen för Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag. Antalet nyanlända som går till arbete eller studier 90 dagar efter etablering har ökat. I maj 2018 var övergångarna till arbete och studier de högsta någonsin på 44 procent.

Stockholm den 2 juli 2018

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.