arbetsförhållandena på UD

Skriftlig fråga 2001/02:327 av Tolgfors, Sten (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-11-30
Anmäld
2001-12-04
Besvarad
2001-12-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 november

Fråga 2001/02:327

av Sten Tolgfors (m) till utrikesminister Anna Lindh om arbetsförhållandena på UD

Det framgår av en undersökning av Regeringskansliets medarbetares syn på sina arbetsförhållanden att det finns tydliga skillnader mellan de olika departementen.

Stämningen på Utrikesdepartementet är enligt undersökningen sämst i Regeringskansliet. 25 % av de anställda trivs inte bra på UD. Bara 20 % är nöjda med sina löner och fyra av tio anser inte att kvinnors möjligheter är tillräckligt goda inom organisationen.

Vad avser utrikesministern göra för att förbättra arbetsförhållandena på UD?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:327 besvarad av

den 11 december

Svar på fråga 2001/02:327 om arbetsförhållandena på UD

Utrikesminister Anna Lindh

Sten Tolgfors har frågat mig vad jag avser att göra för att förbättra arbetsförhållandena på UD. Frågan ställs med anledning av den attidtydmätning som gjorts i Regeringskansliet hösten 2001.

Låt mig först konstatera att attitydmätningen tyvärr fick en mycket låg svarsfrekvens på UD, 42 %. Den av Regeringskansliet anlitade konsulten har därför dragit slutsatsen att ".resultatet för UD totalt inte går att använda.". Resultatet avseende UD har därför inte redovisats för mig. Dock överväger för närvarande konsulten om delresultat avseende exempelvis vissa enheter kan visas.

De två sakfrågor Sten Tolgfors tar upp, löneläget respektive jämställdheten, är två frågor som jag prioriterar högt. Jag kan bekräfta att det finns ett stort missnöje inom UD med att UD har ett lägre löneläge än övriga departement på jämförbara befattningar. Detta förhållande har historiska orsaker. I årets löneöversyn finns ett åtagande inom Regeringskansliet att ge UD ett visst extra påslag för att jämna ut en del av denna löneskillnad. Jag räknar med att detta extra påslag ska gälla också i kommande löneöversyner tills dess denna löneskillnad har utjämnats.

På arbetsplatser där stora delar av personalen gör livskarriär permanentas ofta gamla chefsstrukturer. Dagens chefer på UD är ofta rekryterade på 60- och 70-talen då det ojämförligt största antalet rekryterade var män. Sedan slutet av 80-talet är de nyrekryterade handläggarkullarna helt jämställda, vilket i dag har mycket god effekt på nivån närmast under cheferna. Under min tid som utrikesminister har andelen kvinnliga chefer i utrikesförvaltningen ökat från 17 till 24 %. En föryngring av chefskåren pågår samtidigt, vilket har positiva effekter på såväl ledarskapet som på jämställdheten. Jämställdhetsfrågor prioriteras högt i olika slags utbildning, inte minst chefsutbildning. Jag räknar med att vi genom dessa olika långsiktiga åtgärder mycket snart kommer att se ytterligare positiva resultat.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.