Till innehåll på sidan

Arbetet med en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör

Skriftlig fråga 2020/21:1305 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-15
Överlämnad
2021-01-17
Anmäld
2021-01-19
Svarsdatum
2021-01-27
Sista svarsdatum
2021-01-27
Besvarad
2021-01-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Den 16 november 2020 ställde jag frågan till ministern om vilka åtgärder han avser att vidta för att få på plats ett beslut om klartecken för bygget av en tunnel mellan Helsingborg och Helsingör inom en snar framtid.

I svaret från den 25 november framkommer tydligt vikten av välfungerande transporter i hela landet, betydelsen av effektiva transporter av industrins varor och den stora betydelsen av gränsöverskridande transportinfrastruktur för både tillväxt och tillgänglighet i Sverige och Danmark. Ministern tar också upp att den gränsöverskridande infrastrukturen mellan våra länder gör det attraktivt att bo och arbeta över landsgränserna och gör det möjligt att på ett mer hållbart sätt resa och transportera varor mellan våra länder och vidare ut i Europa. Svaret avslutas med besked om att studien som genomförs av det svenska trafikverket i samarbete med danska Vejdirektoratet och Transport- og Boligministeriet ännu inte är avslutad.

Nu har vi kommit över årsskiftet. Den statliga utredningens innehåll ska presenteras – hur en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör, en väg- och tågtunnel, är genomförbar och hur den kan finansieras. Det är av stor vikt att Öresund inte blir en flaskhals som stoppar den ekonomiska tillväxten i såväl Sverige som Danmark. Vi befinner oss i en pandemi, och vi vet att Sverige behöver hålla minst jämna steg med konkurrensen från andra länder och kunna vara bland de ledande länderna i Europa. En fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör ger effekter kapacitetsmässigt samtidigt som den ger en stabil förankring med minskad sårbarhet året runt för flöden till och från vårt land. Arbetsmarknader och platser knyts samman och skapar samhällsekonomiskt en säker investering med gynnsamma förhållanden för tillväxt och utveckling för all framtid. Öresundsbron var en föregångare för effektivitet och länders och regioners samarbete. Utan den vet vi att länderna hade gått miste om såväl utveckling som tillväxt, och det är svårt att se att forskningsanläggningen ESS och Lund hade blivit föremål för val av plats internationellt. Sverige behöver fortsatt ligga i framkant.

Nätverket HH2030-gruppen samlar över 40 kommuner, regioner och bransch- och intresseorganisationer i Sverige och Danmark. Deras samarbete drivs av att få på plats ett snabbt svensk-danskt beslut om en fast HH-förbindelse för att säkra framtida konkurrenskraft, tillväxt och sysselsättning.

Sverige befinner sig mitt i en pandemi. Det innebär för landets framtid att vi inte bara behöver tala om att vara visionära. Vi behöver ta steg som inte bara motsvarar det vi ser i dag utan går långsiktigt framåt och tar höjd för svensk konkurrenskraft.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Kommer ministern att se till att den klara studien tas till vara och verka för att projektet påbörjas så att ett öppnande år 2030 är möjligt?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1305 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

I2021/ 00147 Infrastrukturdepartementet Infrastrukturministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1305 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) Arbetet med en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör

Ann-Charlotte Hammar Johnsson har frågat mig om jag kommer att se till att den strategiska analysen för en ny fast förbindelse över Öresund mellan Helsingborg och Helsingör tas till vara och verka för att projektet påbörjas så att ett öppnande år 2030 är möjligt.

Regeringen vill förbättra kunskapsläget om en fast förbindelse inför framtiden och har därför i beslutet om den nationella, trafikslagsövergripande planen för transportinfrastrukturen för perioden 2018–2029 fördelat medel för att en strategisk analys ska tas fram. Studien genomförs av det svenska Trafikverket i samarbete med Danska Vejdirektoratet och Transportminesteriet.

Som jag svarade Ann-Charlotte Hammar Johnsson i fråga 2020/21:523 den 25 november 2020 utgör utredningen en viktig del i underlaget inför det fortsatta arbetet med att utveckla kommunikationerna mellan Sverige och Danmark.

Regeringen har inlett arbetet med att ta fram en ny nationell plan för utveckling av transportsystemet för perioden 2022–2033 alternativt 2022–2037 och avser att lägga en infrastrukturproposition till riksdagen under våren 2021 med förslag om ekonomiska ramar och inriktning för den nya planperioden. Efter riksdagsbeslut om ekonomiska ramar fortsätter arbetet med den så kallade åtgärdsplaneringen. Åtgärdsplaneringen innebär att de åtgärder som bör prioriteras in i planen identifieras och syftar till att regeringen ska kunna fastställa en ny nationell plan. Trafikverket kommer att få i uppdrag att ta fram ett förslag till ny nationell plan som underlag för regeringens beslut. Beslut om ny nationell plan planeras till 2022.

Stockholm den 27 januari 2021

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.