Arbete mot människohandel och prostitution

Skriftlig fråga 2012/13:716 av Bergstedt, Hannah (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-08-20
Anmäld
2013-08-22
Besvarad
2013-08-30
Besvarad
2013-09-03
Svar anmält
2013-09-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 augusti

Fråga

2012/13:716 Arbete mot människohandel och prostitution

av Hannah Bergstedt (S)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Rikspolisstyrelsen har inspekterat fem polismyndigheters förmåga att arbeta mot brottsområdena människohandel för sexuella ändamål och köp av sexuell tjänst. Merparten av sexhandeln bedrivs numera via internet. Inspektionen kan konstatera att det inte bedrivs något arbete mot köp av sexuell tjänst inom 21 av de inspekterade polisområdena eller distrikten. Tillsynsrapporten säger inledningsvis att prioriteringen i de olika distrikten ser olika ut, och därmed varierar också resultaten inom dessa områden. Det existerar en direkt koppling mellan människohandel för sexuella ändamål och köp av sexuell tjänst. Människor som utsätts för människohandel för sexuella ändamål återfinns i prostitution. Det finns därför en uppenbar risk för att arbetet mot människohandel för sexuella ändamål försvåras avsevärt om polismyndigheterna inte arbetar mot köp av sexuell tjänst.

Polisen i Norrbottens arbete mot prostitution och trafficking har kraftigt försämrats. Tidigare ansågs Norrbotten vara ledande i arbetet, bland annat genom det kartläggningsarbete av nätprostitutionen som gjordes av en anställd analytiker som finansierades med tillfälliga resurser. När denna resurs inte längre finns har arbetet underkänts i en inspektion av Rikspolisstyrelsen. Länspolismästaren anger minskade resurser som skäl till försämringen.

Utifrån den gjorda tillsynsrapporten och den verklighet som polisdistriktet i Norrbotten redovisar ställer jag följande fråga till justitieminister Beatrice Ask:

Vad avser justitieministern att göra för att säkerställa att samtliga polisdistrikt arbetar aktivt och effektivt med frågan om människohandel för sexuella ändamål och köp av sexuella tjänster?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:716 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 30 augusti

Svar på fråga

2012/13:716 Arbete mot människohandel och prostitution

Justitieminister Beatrice Ask

Hannah Bergstedt har frågat vad jag avser att göra för att säkerställa att samtliga polisdistrikt arbetar aktivt och effektivt med frågan om människohandel för sexuella ändamål och köp av sexuella tjänster.

Människohandel i alla dess former ska bekämpas. Vi har vidtagit en rad åtgärder för att bekämpa prostitution och människohandel för sexuella ändamål. En viktig insats har varit att öka kunskapen hos berörda myndigheter och samverkan mellan dem. Länsstyrelsen i Stockholms län har sedan 2009 ett nationellt uppdrag att utveckla samordningen och samverkan när det gäller prostitution och människohandel för sexuella ändamål. Detta har förbättrat myndigheternas arbete.

Vidare har straffet för köp av sexuell tjänst skärpts genom att straffmaximum höjts från fängelse i sex månader till fängelse i ett år. Syftet med skärpningen är att skapa ytterligare utrymme för en mer nyanserad bedömning av straffvärdet vid allvarliga fall av köp av sexuell tjänst. I arbetet mot prostitution och människohandel för sexuella ändamål utgör förbudet mot köp av sexuell tjänst ett viktigt instrument.

Mot denna bakgrund är den kritik som Rikspolisstyrelsen framför i sin inspektionsrapport allvarlig. Prostitution, människohandel och koppleri är nära sammanlänkade. Därför är det viktigt att alla polis­myndigheter vidtar åtgärder mot sexköp trots att det i alla delar av landet inte är lika vanligt förekommande eller lika synligt.

I Rikspolisstyrelsens inspektionsrapport ges vissa rekommendationer till polismyndigheterna. Bland annat uppmanas de att tydliggöra ansvar, resurser och mål för arbetet mot sexköp och människohandel. Rikspolisstyrelsen påpekar också att alla polismyndigheter bör ha en strukturerad internetspaning, att rätt kompetens bör finnas i myndigheterna och att man bör fokusera arbetet på hela kedjan av aktörer, dvs. sexköpare, hallickar och människohandlare.

Rekommendationerna i inspektionsrapporten kommer att följas upp inom ramen för den årliga återrapportering som polismyndigheterna gör till Rikspolisstyrelsen.

Jag förutsätter att polismyndigheterna nu tar till sig av kritiken från Rikspolisstyrelsen och att nödvändiga åtgärder vidtas i linje med rekommendationerna. Detta är ett arbete som jag kommer att följa noga.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.