Apoteket

Skriftlig fråga 2007/08:542 av Runeson, Carin (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-12-21
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2008-01-09
Svar anmält
2008-01-15
Anmäld
2008-01-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 december

Fråga

2007/08:542 Apoteket

av Carin Runeson (s)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

Våra svenska apotek har alltsedan tillkomsten på ett föredömligt sätt stått för trygghet, kunskap, rådgivning och service till sina kunder.

Den borgerliga regeringen har dock tydliggjort sina ambitioner vad gäller våra apotek. I 2006 års budgetproposition klargörs att lagen om handel med läkemedel ska ändras, så att det görs möjligt för var och en som beviljas tillstånd av Läkemedelsverket att bedriva detaljhandel med såväl receptfria som receptbelagda läkemedel.

Frågan om en avreglering och apotekens eventuella privatisering har väckt oro bland stora grupper i samhället. Många, och då framför allt de äldre, känner en stor trygghet i nuvarande organisation vid inköp av främst receptbelagda mediciner och preparat. Frågorna från allmänheten är många, bland annat hur man bevarar kompetensen med betydligt fler aktörer på marknaden.

Från pensionärsorganisationernas sida är man också mycket intresserade av att få ta del av underlag och ge synpunkter på en framtida försäljningsorganisation.

Min fråga till ministern är med anledning av detta om det kommer att ges möjlighet för exempelvis landstingens pensionärsråd att få ge sina synpunkter på en eventuell förändring av den nuvarande apoteksorganisationen.

Svar på skriftlig fråga 2007/08:542 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 9 januari

Svar på fråga

2007/08:542 Apoteket

Socialminister Göran Hägglund

Carin Runeson har frågat mig om det kommer att ges möjlighet för exempelvis landstingens pensionärsråd att få ge sina synpunkter på eventuell förändring av den nuvarande apoteksorganisationen.

Apoteksmarknadsutredningens betänkande kommer att remitteras till bland annat samtliga landsting, Pensionärernas Riksorganisation och Sveriges Pensionärsförbund. I remissen ligger att regeringen vill ha synpunkter på förslagen i betänkandet. Myndigheter, organisationer och privatpersoner som inte får betänkandet på remiss har ändå möjlighet att lämna eventuella synpunkter på förslagen genom att sända dem till Socialdepartementet inom utsatt remisstid. Landstingens pensionärsråd kommer inte att få betänkandet på remiss, men kan ändå lämna sina eventuella synpunkter via sina respektive landsting eller genom särskilt remissvar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.