Användningen av vissa hemliga tvångsmedel

Skriftlig fråga 2019/20:371 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-13
Överlämnad
2019-11-13
Anmäld
2019-11-14
Svarsdatum
2019-11-20
Sista svarsdatum
2019-11-20
Besvarad
2019-11-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Riksdagens utredningstjänst skriver följande i en rapport angående hemlig telefonavlyssning för misstänkt grovt jaktbrott:

Hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation (HAK) regleras i 27 kap. 18 § rättegångsbalken (RB) och innebär att meddelanden, som i ett elektroniskt kommunikationsnät överförs eller har överförts till eller från ett telefonnummer, eller annan adress, i hemlighet avlyssnas eller tas upp genom ett tekniskt hjälpmedel för återgivning av innehållet i meddelandet. Lagrummet avser således mer än telefonavlyssning.

Straffskalan för grovt jaktbrott är fängelse i lägst sex månader och högst fyra år (44 § JL). Med stöd av 27 kap. 18 § 2 st. 4 p. RB får hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation användas vid en förundersökning om grovt jaktbrott, om det med hänsyn till omständigheterna kan antas att brottets straffvärde överstiger fängelse i två år. I 27 kap. 20 § RB uppställs ytterligare krav, bl.a. att någon är skäligen misstänkt för brottet och åtgärden är av synnerlig vikt för utredningen.

Åklagarmyndigheten publicerar årligen en rapport om användningen av vissa hemliga tvångsmedel. Den senaste rapporten avser 2018. I rapporten redogör Åklagarmyndigheten för användningen av hemlig övervakning av elektronisk kommunikation utifrån bl.a. antalet personer och tillstånd fördelade på brottstyper (t.ex. våldsbrott och ekonomiska brott) och nyttan av tvångsmedlet.

Rapporten innehåller dock ingen information om användningen av tvångsmedel i förhållande till enskilda brott, t.ex. grovt jaktbrott.[1] Utredningstjänsten har varit i kontakt med Åklagarmyndigheten, som har uppgett att sådana uppgifter inte är strukturerade på så sätt att de är sökbara i myndighetens datasystem.[2] Utredningstjänsten kan därför inte besvara uppdragsgivarens frågor om antalet personer som har varit föremål för hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation avseende grovt jaktbrott och hur många av dessa personer som därefter har lagförts.

Det här betyder att man inte kan få veta hur många som har varit föremål för hemlig telefonavlyssning för exempelvis grovt jaktbrott. År 2018 lagfördes tre personer för grovt jaktbrott rörande de fem stora rovdjuren i Sverige. År 2016 var det noll personer som lagfördes för grovt jaktbrott rörande de fem stora rovdjuren. Det vore relevant att veta hur stora insatser som sker för att lagföra dessa få personer som blir dömda.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Anser ministern att det borde finnas en bättre redovisning från Åklagarmyndigheten rörande information om användning av tvångsmedel i förhållande till enskilda brott?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:371 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)




Svar på fråga 2019/20:371 av Lars Beckman (M)
Användningen av vissa hemliga tvångsmedel

Lars Beckman har frågat justitie- och migrationsministern om han anser att det borde finnas en bättre redovisning från Åklagarmyndigheten rörande information om användning av tvångsmedel i förhållande till enskilda brott. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

I enlighet med riksdagens önskemål redovisar regeringen årligen i en skrivelse hur reglerna om hemliga tvångsmedel har tillämpats föregående år. För att regeringen ska få underlag till denna skrivelse har Åklagarmyndigheten i uppdrag att årligen och i samverkan med Ekobrottsmyndigheten, Polismyndigheten och Tullverket lämna en redogörelse för myndigheternas användning av hemliga tvångsmedel. Redogörelsen innefattar även användningen av hemliga tvångsmedel i Säkerhetspolisens verksamhet.

Skrivelsen är ett viktigt verktyg för den parlamentariska kontrollen av myndigheternas användning av hemliga tvångsmedel. Utformningen av skrivelsen styrs av en avvägning mellan å ena sidan den transparens som den parlamentariska kontrollen kräver och å andra sidan behovet av att inte röja de brottsbekämpande myndigheternas arbetsmetoder. Detta är något som har växt fram under många år genom ett samspel mellan riksdagen och regeringen. Det finns inte skäl att förändra skrivelsen så att man av den kan få

mer information om användning av hemliga tvångsmedel i förhållande till enskilda brott.

Stockholm den 20 november 2019

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.