Användningen av ordet "särskola" i gymnasiet

Skriftlig fråga 2017/18:1071 av Agneta Gille (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-03-21
Överlämnad
2018-03-21
Anmäld
2018-03-22
Svarsdatum
2018-03-28
Sista svarsdatum
2018-03-28
Besvarad
2018-03-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Ekström (S)

 

För ett kort tid sedan hade jag äran att välkomna en engagerad skolelev från min valkrets, 14-årige Leo Lust som är bosatt i Morgongåva, till riksdagen.

Leo var inbjuden av en speciell anledning. För några månader sedan lämnade han ett medborgarförslag till sin kommun. Ämnet var ordet "särskola" och dess negativa effekter. Leo har själv upplevt hur begreppet som finns i grundskolan används för att diskriminera, kränka och systematiskt mobba elever som går i dessa klasser. Leo berättade ingående hur hans kamrater utsätts för mobbning med elaka ord kopplat till begreppet "särskola".

Förslaget från Leo är att en ändring från ”särskola” till det mer allmänt hållna ordet ”utvecklingsskola” genomförs.

Begreppet "särskola" har följt Leo, hans klasskamrater och många andra på deras väg genom grundskolan. När nu nästa steg i utbildningstrappan, till gymnasiet, ska tas förekommer begreppet "särskola" även där i form av "gymnasiesärskolan".

Kommunen hänvisade i sitt svar till den nationella lagstiftningen. Detta ger mig anledning att ställa frågor till ansvariga statsråd om inställningen till en nationell förändring som innebär att ordet ”särskola” byts ut mot ett mer passande namn, t.ex. "utvecklingskola" som Leo föreslår.

Jag har ställt en liknande fråga till utbildningsministern, men vill bredda frågeställningen till att även omfatta gymnasieskolans område.

Min fråga till statsrådet Anna Ekström är följande:

 

Kan statsrådet tänka sig att ta initiativ som leder till att begreppet "särskola" inom gymnasiet diskuteras och ändras?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1071 besvarad av Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)



U2018/

01451/

S

U2018/01452/S

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1071 och 1072 av Agneta Gille (S)
Användningen av ordet "särskola" i grundskolan och i gymna-siet

Agneta Gille har frågat mig om jag kan tänka mig att ta initiativ som leder till att begreppet "särskola" diskuteras och ändras. Agneta Gille har även ställt samma fråga till gymnasie- och kunskapslyftsministern Anna Ekström.

Frågan har överlämnats till mig.

I sin fråga beskriver Agneta Gille hur eleven Leo Lust berättar att hans kamrater utsätts för mobbning kopplat till begreppet "särskola". Leo Lust föreslår även att en ändring från ”särskola” till det mer allmänt hållna ordet ”utvecklingsskola” genomförs.

Sverige ska ha en inkluderande skola, där alla elever kan delta och vara delaktiga på sina villkor, utan att någon utestängs. Betydelsen av de termer och begrepp som används ska inte underskattas och de kan ha stor betydelse för hur vi ser på och uppfattar olika frågor och inte minst människor.

Alla barn och elever har rätt att vistas i en skolmiljö fri från diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Skollagen ställer krav på skolor och huvudmän när det gäller att skapa en skolmiljö fri från kränkande behandling.

Arbetet med att utveckla och förbättra svensk skola är viktigt och ständigt pågående. Det är viktigt för mig att ta del av enskilda elevers erfarenheter och lyssna in de perspektiv som de har på skolan. Jag kommer därför att bjuda in Leo att träffa mig så att jag får möjlighet att lyssna in och diskutera frågan personligen med honom.

Stockholm den 26 mars 2018

Gustav Fridolin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.