Användning av ryggbedövning vid förlossning

Skriftlig fråga 2021/22:473 av Linda Lindberg (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-02
Överlämnad
2021-12-03
Anmäld
2021-12-07
Svarsdatum
2021-12-15
Sista svarsdatum
2021-12-15
Besvarad
2021-12-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Sedan början av 70-talet har användningen av epiduralbedövning som smärtlindring vid förlossningar ökat varje år, med undantag för en period i början av 80-talet då det tillfälligt sjönk.

I en ny rapport från Socialstyrelsen noteras att 43 procent av landets förlossningar använder epiduralbedövning. För förstföderskor är den siffran 64 procent och för omföderskor 28 procent.

När man tittar på användningen av epiduralbedövning regionalt finns det stora skillnader.  Under 2020 var andelen förlossningar med bedövning som lägst i Värmland med 25 procent, och som högst i Uppsala med 63 procent.

Socialstyrelsen noterar viss skillnad mellan kvinnor utifrån utbildningsnivå, i övrigt presenteras inget ytterligare i underlaget om varför skillnaderna är så stora.

Att vi får en mer jämlik vård över landet är angeläget. För att nå det vill vi bland annat se en nationell strategi när det kommer till förlossningsvård.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

På vilket sätt arbetar ministern med att nå en jämlik förlossningsvård, och hur ser ministern på att användningen av epiduralbedövning ser så olika ut i landets regioner?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:473 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2021/22:473 av Linda Lindberg (SD)

Användning av ryggbedövning vid förlossning

Linda Lindberg har frågat mig på vilket sätt jag arbetar med att nå en jämlik förlossningsvård, och hur jag ser på att användningen av epiduralbedövning ser så olika ut i landets regioner.

Som Linda Lindberg redan vet är det regionernas ansvar att organisera, planera och finansiera hälso- och sjukvården inklusive förlossningsvården och att se till att vården bedrivs på ett patientsäkerhet sätt.

Utvecklingen av en jämlik, tillgänglig och personcentrerad förlossningsvård är en central fråga för regeringen. Regeringen har därför genomfört en stor satsning på förlossningsvården och kvinnors hälsa med denna inriktning. Satsningen har pågått sedan 2015 och omfattar hittills totalt 7,6 miljarder kronor. Inom ramen för satsningen har regeringen ingått flera överenskommelser med Sveriges Kommuner och Regioner med syfte att uppnå en bättre förlossningsvård. I enlighet med överenskommelserna ska regionerna bland annat genomföra insatser för att skapa en sammanhållen vårdkedja med god kontinuitet från graviditet till förlossning och eftervård, med särskild hänsyn tagen till kvinnors olika behov och riskfaktorer.

Arbetet i hälso- och sjukvården, inklusive förlossningsvården ska utgå ifrån bästa tillgängliga kunskap om vård och behandling. Hälso- och sjukvårdspersonalen ansvarar för att använda metoder i förlossningsvården som är förenliga med vetenskap och beprövad erfarenhet. Detta gäller förstås även vid användningen av epidural smärtlindring.

För att säkerställa jämlikheten i den regionala vården har regeringen gett Socialstyrelsen i uppdrag att utarbeta nationella riktlinjer och komplettera kunskapsstöd för förlossningsvården inklusive mödrahälsovården och eftervården. Syftet med riktlinjerna är bland annat att främja kontinuitet, delaktighet och jämlik vård för kvinnan under graviditet, förlossning och eftervård samt att rätt kompetens finns tillgänglig utifrån kvinnors olika behov. En viktig utgångspunkt är att vårdens arbete ska bedrivas i enlighet med aktuella och tillförlitliga kunskapsstöd för att vården ska bli mer jämlik och patientsäker.

Stockholm den 15 december 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.