användandet av kvalitetshöjare

Skriftlig fråga 1997/98:336 av Stjernkvist, Lars (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-01-22
Anmäld
1998-01-26
Besvarad
1998-01-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:336 av Lars Stjernkvist (s) till arbetsmarknadsministern om användandet av kvalitetshöjare

När alternativet är arbetslöshet är det inte särskilt klokt att säga upp personal inom vård, omsorg och utbildning. Som bekant saknas det inte arbetsuppgifter inom dessa områden. Därför tycker jag att systemet med kvalitetshöjare är bra. Det leder till att mer av våra gemensamma pengar används till aktiva i stället för passiva insatser. Bara i Landstinget i Östergötland och i Linköpings kommun beräknas 400 personer få meningsfulla uppgifter tack vare denna möjlighet.

Det finns dock ett problem med nu gällande regler. Endast offentliga arbetsgivare får använda kvalitetshöjare. Det betyder alltså att andra arbetsgivare, vars verksamhet betalas med skattemedel, inte ges samma möjlighet.

Vi socialdemokrater har en öppen attityd till alternativa drifts- och ägarformer inom gemensamt finansierad verksamhet. Utgångspunkten är att de skall verka på samma villkor, och då kan det rimligtvis inte finnas något skäl att göra undantag i just detta fall. Dessutom, om systemet omfattar alla arbetsgivare, då kan fler ersätta dagens sysslolöshet med meningsfulla arbetsuppgifter. I Linköping drivs nästan en tredjedel av omsorgsverksamheten i privat regi.

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att alla arbetsgivare inom den offentliga sektorn skall ges en möjlighet att använda s.k. kvalitetshöjare?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:336 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:336 om användandet av kvalitetshöjare
    Arbetsmarknadsminister Margareta Winberg

Lars Stjernkvist har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att alla arbetsgivare som är verksamma inom den offentliga sektorn skall ges en möjlighet att använda s.k. kvalitetshöjare.

Det finns flera parter som gynnas vid resursarbete, arbetsgivaren och den arbetslöse och - eftersom det gäller den offentliga sektorn - även allmänheten. Genom att de arbetslösa i resursarbetet kan gå in och ta lämpliga vikariat får de också bättre chanser på den reguljära arbetsmarknaden. När en kommun eller ett landsting gör en extern upphandling av tjänster inom t.ex. vård- eller omsorgsområdet sker det normalt därför att man vill jämföra den egna verksamhetens kvalitet, omfattning och kostnader med privata alternativ. Det kan därför finnas skäl till att medge resursarbete på samma villkor hos sådana privata verksamheter.

Det är dock inte möjligt att gå in med resursarbete på den privata marknaden där det skulle kunna snedvrida konkurrensen genom att vissa företag skulle komma att gynnas på bekostnad av andra. Eftersom alla företag inte kan garanteras resursarbeten till sin verksamhet bryter det emot EU:s regler om konkurrensneutralitet. Även vad gäller offentliga tjänster måste konkurrensneutraliteten beaktas. Eftersom risken att bryta mot denna är minst inom offentliga sektorns kärnverksamhet har resursarbetena koncentrerats till den. Vi analyserar för närvarande möjligheten att efter det att en entreprenör kontrakterats erbjuda möjligheten att anlita resursarbetare. Då har ju upphandlingen redan skett i full konkurrens. Men innan det visats att detta är möjligt är jag inte beredd att ändra reglerna för resursarbete.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.