Antisemitism i Sverige

Skriftlig fråga 2021/22:1316 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-03-21
Överlämnad
2022-03-21
Anmäld
2022-03-22
Svarsdatum
2022-03-30
Sista svarsdatum
2022-03-30
Besvarad
2022-03-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S)

 

Enligt en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen (DO) tvingades en judisk utländsk medborgare gå av en buss i Malmö på grund av en judisk symbol på sina kläder. ”Busschauffören såg en judisk symbol på mina kläder och sade att jag borde gå av bussen eftersom passagerarna skulle bli upprörda”, skriver anmälaren, som dock ändå ska ha betalat för sig och först vägrat att gå ut ur bussen.

Bussbolagets kommunikationschef säger visserligen att det som hänt är helt oacceptabelt och går emot deras värderingar, men händelsen vittnar om ett allvarligt problem. Malmö är, på grund av sin stora muslimska invandring från Mellanöstern, sedan länge känt för den ökande antisemitismen som bland annat gjort att judar i dag tvingas fly från staden och bosätta sig i andra kommuner.

Av denna anledning vill jag fråga kulturminister Jeanette Gustafsdotter, som också ansvarar för demokrati och mänskliga rättigheter:

 

Vilka åtgärder vidtar ministern för att komma till rätta med den i delar av Sverige tilltagande antisemitismen? 

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1316 besvarad av Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S)

Ku2022/ 00646 Kulturdepartementet Kulturministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1316 av Björn Söder (SD)

Antisemitism i Sverige

Björn Söder har frågat mig vilka åtgärder jag vidtar för att komma till rätta med den i delar av Sverige tilltagande antisemitismen.

Regeringen tar kraftfullt avstånd från alla former av antisemitism, rasism och diskriminering och har under de senaste åren fattat beslut om ett antal insatser mot antisemitism och för ökad säkerhet som genomförts och pågår. En viktig del i arbetet är att involvera den judiska nationella minoriteten i de frågor som berör den, exempelvis genom regelbundna samråd inom ramen för minoritetspolitiken och i dialog med judiska organisationer i specifika frågor såsom bl.a. säkerhetshöjande åtgärder och interreligiöst samarbete.

I oktober 2021 stod regeringen värd för Malmö internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism. Med anledning av forumet genomfördes en nationell satsning för att öka kunskapen om Förintelsen och antisemitism och att stärka undervisningen i skolan. Satsningen, som fortfarande pågår, riktas särskilt mot målgrupper som idag i mindre utsträckning nås av myndighetens verksamhet.

Inför Malmöforumet presenterade regeringen en rad åtaganden på området som Sverige kommer att genomföra.

Exempelvis kommer regeringen att fortsätta att förstärka arbetet mot antisemitism och andra former av rasism i Sverige genom att ta fram särskilda åtgärdsprogram mot antisemitism, antiziganism, islamofobi, afrofobi och rasism mot samer med utgångspunkt i den nationella planen mot rasism, liknande former av fientlighet och hatbrott.

Vidare har Statens skolverk nyligen fått i uppdrag att tillsammans med Forum för levande historia arbeta med demokratistärkande insatser i skolan, folkbildningen och inom annan utbildning för vuxna med syfte att motverka antisemitism och andra former av rasism.

Ett annat exempel på åtagande är att ett nytt museum kommer att inrättas inom myndigheten Statens historiska museer den 1 juli 2022 för att bevara och föra vidare minnet av Förintelsen.

Stockholm den 30 mars 2022

Jeanette Gustafsdotter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.