Till innehåll på sidan

antidiskrimineringsklausuler vid offentlig upphandling

Skriftlig fråga 2004/05:1580 av Nordquist, Kaj (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-05-04
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2005-05-09
Besvarad
2005-05-13
Svar anmält
2005-05-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 maj

Fråga 2004/05:1580

av Kaj Nordquist (s) till statsrådet Sven-Erik Österberg om antidiskrimineringsklausuler vid offentlig upphandling

År 2002 infördes en bestämmelse i lagen om offentlig upphandling LOU som anger att en upphandlande enhet får ställa särskilda villkor för kontraktets utförande. Ett exempel på särskilda villkor kan vara krav på att leverantören ska anställa långtidsarbetslösa eller handikappade, som annars har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.

Med antidiskrimineringsklausul avses ett avtalsvillkor som förpliktar leverantören att följa den svenska diskrimineringslagstiftningen. Nämnden för offentlig upphandling NOU, har på regeringens uppdrag gjort en utvärdering av användningen av antidiskrimineringsklausuler i upphandlingskontrakt. Resultatet är nedslående. Endast ett fåtal upphandlingsenheter använder sig av dessa klausuler i sin upphandling. Svårigheter i uppföljningen och efterlevnaden av antidiskrimineringsklausulerna härrör sig ofta till brist på kompetens och resurser. Handikappombudsmannen säger bland annat: "Det är inte lätt att tolka om en klausul har brutits. Vem/vilka ska ge stöd för denna tolkning? En sak är att ha kunskaper om diskriminering, en annan att ha kunskaper om upphandling och avtalsrätt/köprätt."

Min fråga till statsrådet är:

Vilka initiativ tänker statsrådet vidta för att fler leverantörer ska omfattas av antidiskrimineringsklausuler, vilka förpliktar dem att följa svensk diskrimineringslagstiftning?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1580 besvarad av

den 13 maj

Svar på fråga 2004/05:1580 om antidiskrimineringsklausuler vid offentlig upphandling

Statsrådet Sven-Erik Österberg

Kaj Nordquist har frågat mig vilka initiativ jag tänker vidta för att fler leverantörer ska omfattas av antidiskrimineringsklausuler, vilka förpliktar dem att följa svensk diskrimineringslagstiftning.

Nämnden för offentlig upphandling (NOU) har på regeringens uppdrag tagit fram exempel på antidiskrimineringsklausuler som kan användas i upphandlingskontrakt. Uppdraget redovisades i maj 2002. Härefter har NOU gjort en utvärdering av användningen av antidiskrimineringsklausuler i upphandlingskontrakt. Utvärderingsrapporten, som överlämnades den 1 juli 2004, visade att det fortfarande var ett fåtal upphandlande enheter som använde sig av antidiskrimineringsklausul.

Kaj Nordquist uppger att resultatet är nedslående. Det finns dock anledning att framhålla att en stor del av de upphandlande enheterna uppgav att skälet till att de inte använt antidiskrimineringsklausul var att det inte varit aktuellt med hänsyn till att de endast avropat från ramavtal eller att de endast upphandlat varor eller andra kontrakt med kort varaktighet där klausulen inte varit tillämplig.

Vissa enheter uppgav att klausulen inte använts på grund av att enheterna saknat tillräcklig kunskap om diskrimineringslagstiftningen och kunskap om möjligheterna att införa antidiskrimineringsklausul i upphandlingskontrakt.

Med hänsyn till att svaren tydde på att det krävdes ytterligare information om hur man kan använda antidiskrimineringsklausul i offentlig upphandling har regeringen gett NOU i uppdrag att genomföra en informationsinsats i syfte att stödja de upphandlande enheterna i det fortsatta arbetet. Senast den 31 augusti 2005 ska de åtgärder som vidtagits redovisas.

Regeringens överenskommelse med Miljöpartiet och Vänsterpartiet innehåller en punkt om obligatorisk användning av antidiskrimineringsklausul i statlig upphandling. Denna fråga bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.