Antalet vargar i Sverige

Skriftlig fråga 2017/18:146 av Erik Ottoson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-10-23
Överlämnad
2017-10-24
Anmäld
2017-10-25
Svarsdatum
2017-11-01
Sista svarsdatum
2017-11-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

I sitt svar på min skriftliga fråga 2017/18:95 beskriver miljöministern att riksdagens mål om 170–270 vargar har överprövats av Naturvårdsverket som menar att en livskraftig vargstam förutsätter 300 vargar samt att en individ invandrar från Finland eller Ryssland och att denna reproducerar sig med en skandinavisk varg varje femårsperiod.

Först vill jag framföra mitt missnöje med att miljöministern inte tydligt ställer upp på riksdagens fastställda mål om antalet vargar utan låter en förvaltningsmyndighet överpröva beslut som har fattats i demokratisk ordning.

Ministerns svar väcker också en tydlig följdfråga. Vad händer om inte en finsk eller rysk varg invandrar och reproducerar sig? Oron är att det skulle innebära att staten inriktar sig på att ha en ännu större vargstam med alla problem som det innebär för svensk lands- och glesbygd.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:

 

Hur stor anser ministern och regeringen att den svenska vargstammen behöver vara i händelse av att en rysk eller finsk varg inte invandrar vart femte år?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:146 besvarad av Miljöminister Karolina Skog (MP)

Dnr M2017/02563/Nm

Miljö- och energidepartementet

Miljöministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:146 av Erik Ottoson (M) Antalet vargar i Sverige

Erik Ottoson har frågat mig hur stor regeringen anser att den svenska vargstammen behöver vara i händelse av att en rysk eller finsk varg inte invandrar vart femte år.

Erik Ottoson påstår att jag inte tydligt ställer upp på riksdagens fast-ställda mål om antalet vargar. Det gör jag självfallet. Det som riksdagen fastslog i sitt betänkande En hållbar rovdjurspolitik, 2013/14:MJU7, var att vargens referensvärde för gynnsam bevarandestatus i Sverige ska vara minst 170–270 individer.

Den dåvarande regeringen angav i sin proposition En hållbar rovdjurs-politik (2012/13:191) att efter riksdagens behandling bör Naturvårds-verket slutföra rapporteringen av gynnsam bevarandestatus enligt artikel 17 i art- och habitatdirektivet och i enlighet med gällande regler ange bedömningen av var referensvärdet ligger inom de föreslagna intervallen. Därefter gjorde Naturvårdsverket 2015 bedömningen att det behövs minst 300 vargar i Sverige och att minst en invandrad varg från Finland eller Ryssland ska reproducera sig med en skandinavisk varg under naturliga förhållanden varje 5-årsperiod för att vargen ska anses ha gynnsam bevarandestatus. Nästa rapportering ska göras 2019.

Riksdagen har beslutat om en adaptiv förvaltning av rovdjuren vilket innebär att förvaltningen av rovdjuren ska utformas på ett sätt som kan ta hänsyn till nya eller förändrade förhållanden för att nå det övergripan-de och långsiktiga målet om att vargen ska uppnå och bibehålla en gynn-sam bevarandestatus enligt art- och habitatdirektivet, samtidigt som tam-djurshållning inte påtagligt försvåras och socioekonomisk hänsyn tas.


Skulle det visa sig i framtiden att vargen inte har gynnsam bevarande-status måste Sverige vidta åtgärder för att inte bryta mot art- och habitatdirektivet.

Stockholm den 1 november 2017

Karolina Skog

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.